Tonårsmodellen bevisar att autism inte sätter stopp för drömmar.

RJ Peete var tre år när han fick diagnosen autism. Då påstod läkarna att han inte skulle klara av att uppnå särskilt mycket i livet. Autism är en funktionsnedsättning som bland annat gör det svårt att ta in information och som begränsar det sociala samspelet. Personer med autism kan också ha specialintressen och upprepa vissa beteenden. En del begränsas av sin autism men RJ Peete har inte låtit funktionsnedsättningen hindra honom. Han har trotsat alla odds och är nu på väg mot en karriär – som modell.  

När RJ Peete som treåring diagnostiserades med autism sa läkarna till hans föräldrar, Holly och RJ, att deras son inte skulle uppnå mycket. Det skriver Huffington Post.

Ingen förväntade sig att RJ skulle kunna kommunicera, skaffa vänner, gå i vanlig skola eller idrotta. Men 18-åringen har trotsat alla odds och gjort allt detta. Nu är han också på väg mot en modellkarriär, skriver Huffington Post.

rj1


Bildkälla: Youtube

Kändisfotografen Andrew Macpherson genomförde nyligen ett projekt tillsammans med modellagenten Omar Albertto för ett magasin. I samband med det fick RJ ställa upp som modell och genomföra ett proffsfotografering.

”Framför kameran var RJ skärpt, levande och exceptionellt självmedveten”, har Andrew Macpherson skrivit i ett Facebookinlägg.

Det var första gången han fotograferade någon med autism. Även RJ:s mamma var imponerad.

rj2


Bildkälla: Youtube

– Du tror att du känner ditt barn och hans begränsningar, men sen BAM! Så förvånar han dig, säger hon i serien ”For Peete’s sake”.

Det tar dock inte slut där. RJ kan så mycket mer än ställa upp som modell. Han har hjälpt till att skriva en bok om autism tillsammans med sin mamma och syster, han rappar, ska ta körkort och ser fram emot att lära sig ”hur man är vuxen”.

– Till alla barn där ute med autism: Ni kan göra vad ni vill, säger han.

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna