12-årige Albin hyllas som hjälte: Hjälpte mamma att föda i hallen

Mamman fick värkar två veckor före utsatt tid och pappa jobbade nattskift. Då fick 12-åriga Albin från Örebro gripa in för att hjälpa till.

Det var blev en dramatisk kväll igår i Örebro för 12-åriga Albin Tenor. Mamma var höggravid men inte beräknad att föda förrän om drygt två veckor och pappa jobbade nattskiftet. Men allt går inte alltid som planerat och värkarna satte igång tidigt.

Albin vaknade mitt i natten av att mamma Cajsa ropade att hon hade ont och att Albin skulle ringa ambulansen. Först blev han nervös. Men senare berättar han för Nerikes Allehanda att han lyckades lugna ner sig när han tänkte på hur polisen arbetar. Albin har ett stort polisintresse och tittar ofta på dokumentärer om hur de jobbar.

– Jag har fattat det som att när det är akut, då ska man vara lugn och prata lugnt. Så det gjorde jag, berättar Albin för NA.

Albin sköt nervositeten åt sidan och ringde 112. Men under tiden han pratade med telefonisten hörde han sin mamma ropa: ”Nu kommer barnet!”. Under samtalet hade Albins mamma fött en liten lillebror som låg på hallgolvet.

– Jag lyfte honom under armhålorna och så hade jag mina fingrar som stöd för nacken. Jag hoppas det var rätt. Han var lite kladdig, säger han till NA.

Samtidigt var både pappa och ambulansen på väg. Albin fick springa och hämta en handduk att vira om den lille medans de väntade på assistans. I all uppståndelse hade Albins andre lillebror, Sixten, som är 1 år och 7 månader vaknat och Albin fick ta hand om honom och lugna ner honom.

– Efteråt sa hon på SOS Alarm att jag hade varit duktig. Det tyckte mormor också. Mamma sa att jag var en hjälte, berättar Albin för NA.

Ambulansen kom till slut och tog mamma och barnet till BB i Karlskoga. Nu mår alla i familjen bra och vilar sig på BB efter äventyret.

Vilken liten hjälte Albin är, stor eloge att han lyckades hålla lugnet!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna