7-årige Lukas fick ”orimlig” matteläxa. Nu rasar upprörda föräldrar i Sverige.

Vilken mängd läxor som är rimligt i skolan är en fråga som brukar diskuteras flitigt. Vissa tycker att läxor borde slopas helt, andra tycker att det är ett bra medel för att barnen ska lära sig. Linda Henriksson, 36, har tidigare kritiserat skolan för hårda läxor – men hon fick ändå en chock när 7-årige sonen Lukas en dag kom hem med en speciell matteläxa från skolan i Piteå. ”NEJ nu räcket det! Jag vägrar göra detta mot min son”, skriver Linda i Facebook-inlägg.

När Linda Henriksson såg sonen Lukas matteläxa trodde hon inte sina ögon. Uppgiften bestod nämligen av 36 tal – som skulle räknas ut på tre minuter. Detta innebar att 7-åringarna på Backeskolan i Piteå fick i snitt fem sekunder på sig att lösa varje enskilt tal i läxan.

”Fullständigt orimligt! Han är 7 år och jag plågas av att se hur han stressas av detta, får prestationsångest, tårar i ögonen och säger att han hatar skolan.. I 1:an, fattar ni hur barnen pressas!?”, skriver Linda i ett uppmärksammat Facebook-inlägg där hon också har delat ett videoklipp.

I klippet kan man se när Lukas försöker klara läxan, innan han till slut ger upp, skjuter iväg läxan och vänder ned huvudet i bordet.

Det här är enligt mig INTE acceptabelt! Detta är min son, Lukas heter han och går i 1:an. Varje vecka har de hemläxa, en…

Publicerat av Linda Henriksson den 10 februari 2016

Filmen, som i nuläget har setts av cirka 11 000 personer, har fått föräldrar i hela Sverige att rasa över den press barnen utsätts för i skolan.

– Han går bara i ettan och har i princip just lärt sig vad siffror är. Att sätta press på honom med tid … det känns inte som att han lär sig någonting, säger Linda Henriksson till Expressen.

Skolans rektor, Carina Burman, säger till Expressen att läxorna inte ska vara på tid och att det kan ha varit en brist i kommunikationen.

– Vi måste bli tydligare. Eftersom föräldern reagerade kraftigt hade man önskat att ha en öppen dialog. Det måste röra sig om en kommunikationsmiss eller ett missförstånd, säger hon till Expressen.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna