7-åriga Olicia har sålt majblommor för över 90 000 kronor: ”Är jätteglad att kunna hjälpa andra barn”

När barnrättsorganisationen Majblomman oroade sig över minskad försäljning i och med pandemin kavlade sjuåriga Olicia upp ärmarna. Trots svåra omständigheter har den ambitiösa sjuåringen lyckats sälja majblommor för över 90 000 kronor, som ska gå till behövande barn. 

– Hon är så stolt och glad över att kunna hjälpa så många barn, säger hennes mamma Amanda Hallin till Newsner. 

Majblomman är en ideell verksamhet som jobbar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Genom åren har många barn kunnat förverkliga sina ambitioner tack vare försäljningen av majblommor. Men i och med pandemin har det funnits en oro för hur årets försäljning ska gå. 

Amanda Hallin från Ekeby är bekant med ordförande i föreningen som ansvarar för majblommeförsäljningen på orten. När Amanda fick höra hur bekymrad hon var över att inga barn anmält sig för att sälja majblommor frågade hon sin dotter om hon ville hjälpa till. 

– Jag frågade Olicia om inte hon ville hjälpa till att sälja majblommor, men förklarade att det inte kunde gå till som det brukar på grund av pandemin, berättar Amanda Hallin för Newsner. 

Svårt att sälja under pandemin

Sjuåriga Olicia antog utmaningen, och från den dagen delade hon ut lappar med information varje dag efter skolan. 

– Jag körde runt henne i bilen och hon delade ut lappar. När det var fint väder åkte vi ut på landet. Och eftersom att folk var utomhus kunde hon ropa högt: ´Heej! Hallå! Vill ni köpa majblommor av mig?’, det tror jag folk tyckte var roligt, berättar Amanda Hallin. 

Olicia Gröndahl sålde majblommor.
Sjuåriga Olicia Gröndahl. Foto: Privat

Olicia och Amanda såg även till att ordet spreds till familj och vänner, som sedan informerade fler om Olicias majblommeförsäljning. 

– Vi tänkte att vi var glada om vi kunde hjälpa till genom att få vänner och familj att köpa, men ordet spred sig. 

Sålde majblommor för över 90 000 kronor

På Olicias flygblad fanns information om årets majblomma, samt en länk till hennes försäljning. På det sättet kunde folk beställa hem en majblomma coronasäkert, i lugn och ro. 

– Jag var orolig att många äldre skulle tycka att det var krångligt att göra det digitalt, men tydligen inte, säger mamma Amanda Hallin. 

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

När Olicia var klar hade hon sålt majblommor för över 90 000 kronor. En summa som chockade alla i föreningen. 

– Hon är stolt och jätteglad. Hon sa det att ‘tänk vad många barn som kan få hjälp nu’, berättar mamma Amanda Hallin för Newsner. 

Otroligt bra jobbat av sjuåriga Olicia. Låt oss dela för att uppmärksamma hennes jobb med att samla in pengar till behövande.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required