7 dolda tecken på lungcancer som alla kvinnor borde känna till

Man får aldrig underskatta vikten av att lyssna på sin egen kropp. Det finns trots allt ingen läkare eller expert i världen som kan känna precis hur just du mår eller veta exakt vad som är normalt för din kropp, även om de naturligtvis kan ställa en diagnos och längre fram göra underverk med vård och omsorg.

Med det sagt är det naturligtvis väldigt viktigt att vi själva lär oss identifiera de där svårupptäckta, första symptomen från kroppen som varnar om att något är allvarligt fel. Du är ju faktiskt den första personen som vet om något står på tok – och om du också förstår vad det kan tänkas bero på så ökar såklart chanserna för att du får den behandling som krävs i tid.

Vad som också är viktigt att tänka på är att symptomen för flera sjukdomar kan skilja sig mycket hos olika individer, inte minst då mellan kvinnor och män. Ett sådant exempel är lungcancer, som enligt Cancerfonden också är den cancersjukdom flest kvinnor dör av.

Trots det känner många kvinnor inte till de vanliga symptomen, och i synnerhet inte de som är specifika för just kvinnor, så i den här listan har vi därför samlat 7 sjukdomstecken som bör tas på allvar. Bläddra igenom listan här under och glöm inte att dela vidare för att uppmärksamma alla dina vänner på symptomen. Kan det rädda ett liv så är det värt det!

Bildkälla: Wikipedia

1. Hosta

Cancerfonden skriver att det vanligaste symptomet på lungcancer är hosta. Så om du har en hosta som vägrar släppa, och som kanske till och med blir värre, då är det hög tid att gå till läkaren – i synnerhet om du dessutom hostar blod.

Att du får hosta beror på en irritation i luftvägarnas slemhinna, eller att luftvägarna har tryckts ihop av tumören så att du tvingas hosta på grund av det.

Bildkälla: Shutterstock

2. Andfåddhet

Ett annat vanligt tecken som kan tyda på lungcancer är, enligt cancer.se, att du blir andfådd vid vila eller väldigt lätt ansträngning. Om du till exempel blir andfådd av att resa dig ur sängen på morgonen så kan det alltså tyda på att något står på tok.

På samma sätt som med hostan beror detta på att luftvägarna trycks ihop via en förträngning, som då gör det svårare att andas.

Bildkälla: Shutterstock

3. Ryggsmärtor

Det är kanske svårt att föreställa sig att smärta i ryggen och skulderbladen kan vara ett tecken på lungcancer, men så är det – i alla fall för kvinnor.

Detta beror enligt Verywell på att kvinnor löper större risk att drabbas av lungcancerformen adenokarcinom, vars tumörer växer i de yttre skikten av lungorna och skapar ett tryck mot revben och ryggrad.

Bildkälla: Shutterstock

4. Ont i bröstkorgen

På samma sätt som adenokarcinom kan orsaka ryggvärk så kan det också trycka på och leda till smärta i bröstet. Om du känner att du har ont i bröstkorgen är det enligt Vårdguiden således ett symptom på lungcancer.

När det gäller symptomen för andfåddhet eller smärta i bröstkorgen bör du även vara uppmärksam på pipande eller väsande andning.

Bildkälla: Shutterstock

5. Svårt att svälja

När metastaser, dottertumörer, bildas så kan det enligt Cancerfonden bland annat orsaka sväljningssvårigheter.

Om du är lite öm i halsen på grund av en förkylning så är det inget att oroa sig över, men om du däremot har upprepade problem med att svälja mat eller vatten så bör du fundera ett varv extra kring om något är allvarligt fel.

Bildkälla: Shutterstock

6. Trötthet

Extrem trötthet och utmattning är ett tecken som kan tyda på väldigt många sjukdomar, eftersom det är kroppens sätt att spara energi för att försöka läka dig.

Enligt cancer.se kan just trötthet också vara ett symptom för lungcancer, och då ett symptom som visar sig relativt sent i sjukdomsstadiet.

Bildkälla: Shutterstock

7. Viktnedgång

De flesta av oss brukar få kämpa hårt för att bli av med de där otacksamma extrakilona som kan lägga sig på kroppen – så om du plötsligt märker att du börjar förlora vikt utan att du ens försöker, och om det dessutom händer snabbt, då är det en god idé att ta ett besök hos din läkare.

Om du smalnar av och tappar aptiten kan det nämligen vara ett tecken på lungcancer, även det i ett sent skede enligt cancer.se.

Bildkälla: Shutterstock

Genom att uppmärksamma dessa 7 tecken så hoppas jag att vi framtiden kan rädda ännu fler liv.

Tveka inte att dela vidare artikeln på Facebook med alla du känner och glöm inte att ta hand om varandra!