9 veckors bebis fick skallfraktur – men SOS Alarm vägrade skicka ambulans

Anne Schulz från Vetlanda fick panik när hennes nio veckor gamle bebis slog i huvudet i trappan. Genast ringde hon 112, men de vägrade att skicka ambulans. 
— Så här får det bara inte gå till. När en så liten baby är skadad måste man få snabb hjälp, säger hon.

Anne Schulz, från Landsbro i Vetlanda, halkade i trappen när hon hade sin nio veckor gamle son på armen. Hon skadades själv av fallet, men det var inget hon hann reflektera över då eftersom att hennes bebis slog i huvudet. Snabbt plockade hon upp telefonen och ringde 112, men svaret hon fick gjorde henne rädd och rasande. 

— Kvinnan hos 112 frågade först om jag kunde köra själv. Jag sa att det kunde jag inte eftersom jag själv var skadad och chockad. Hon undrade då om det inte fanns någon annan som kunde köra mig. Jag svarade att jag var ensam hemma och att det inte fanns någon annan som kunde köra. Jag sa också att jag behövde snabb hjälp eftersom min baby var skadad, berättar hon för Jönköpings-Posten

Anne berättar att kvinnan på SOS Alarm bad henne dröja i telefonen. När hon kom tillbaka till luren sa hon att Anne skulle prova att ringa sjuktransport, och att hon kunde få numret av henne. Anne som var skadad och hade sin bebis på ena armen hade dock svårt att skriva ner ett telefonnummer, vilket hon redan sagt till kvinnan. 

Foto: Pixabay

Kvinnan i telefonen sa då att hon kunde koppla Anne till sjukreseenheten. Där hamnade hon i telefonkö. 
— Och sedan efter 20 minuter kom sjuktransporten. Det var en vanlig taxi. En sådan kunde jag ju ha ringt efter själv och då hade allt gått mycket snabbare.

Väl på sjukhuset konstaterades det att sonen hade en fraktur på skallbenet, och att han ska komma på efterkontroll om några veckor. 
— Vi mår bra båda två, men vi hade verkligen tur. 112 kunde omöjligt veta hur allvarligt skadad min son var, ändå skulle ingen ambulans skickas. Så här får det inte gå till när det handlar om ett så litet barn, säger Anne.

Nu har Anne anmält 112 till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anne blev skakad och livrädd över händelsen som var en olycka. Hon ringde genast SOS och förväntades få hjälp men fick vänta trots att de inte visste hur skadat barnet var. Såhär ska det inte få gå till. Vården måste bli bättre, dela gärna för att uppmärksamma frågan.