90-åring smyger in en lapp i mammans dörrspringa – orden rör alla till tårar

Tänk dig att du har levt ett långt och lyckligt liv omgiven av vänner, bekanta och familjemedlemmar. Sedan, på ålderns höst, blir det allt glesare i leden. Anhörig efter anhörig somnar in och snart är det bara du kvar i umgängeskretsen.

Att bara så där gå och skaffa nya vänner är knappast det enklaste – och den ensamhet och isolering som följer drabbar tyvärr många äldre runt om i världen. Enligt siffror från Socialstyrelsen besväras hela 15 procent av våra äldre ofta av ensamhet, samtidigt som var tionde äldre upplever svåra besvär av ångest, oro och rädsla.

Men den här kvinnan i amerikanska Kalifornien visade att vi alla kan göra något för att motverka ensamheten hos äldre – genom att bara bjuda in dem i värmen.

Allt började när tvåbarnsmamman Marleen Brooks en dag klev innanför dörren till sitt hem i amerikanska Kalifornien.

Där, på golvet, såg hon plötsligt en hopvikt liten lapp.

Den var signerad en äldre kvinna lite längre ner på gatan – och orden i brevet fick snabbt Marleen att bryta ihop.

Bildkälla: Shutterstock

I brevet stod det:

”Skulle du vilja överväga att bli min vän.

Jag är 90 år gammal, bor ensam och alla mina vänner har gått bort.

Jag är så ensam och rädd.

Snälla, jag ber för någon.”

Bildkälla: Facebook

Rörd av raderna i brevet insåg Marleen Brooks att hon var tvungen att göra något.

Hon plockade fram några cupcakes, ringde sin bästa vän – och tillsammans gick de sedan över till den 90-åriga kvinnans hus för att träffa henne och fika.

Den äldre kvinnan hette Wanda och direkt när hon öppnade dörren såg Marleen hur glädjen lyste i hennes ögon.

Bildkälla: Facebook

”Jag hoppas att du inte tycker att jag var korkad som skrev till dig, men jag var tvungen att göra något. Tack så mycket för att ni kom över. Jag har bott här i 50 år och känner inga av mina grannar”, sa Wanda till Marleen och hennes väninna.

Men nu hade den äldre kvinnan äntligen fått en vän – och Marleen lovade dessutom att Wanda kunde ringa när som helst och att hon då skulle komma tillbaka för att umgås!

Bildkälla: Shutterstock

I berättelsen, som har delats på Facebook av nyhetsankaret Frank Somerville och nått tusentals interaktioner, avslutar Marleen:

”Jag är säker på att Wanda och jag kommer ha fantastiska stunder ihop.”

Jag så innerligt glad att den 90-åriga kvinnan äntligen fick en vän – och den här historien visar verkligen hur mycket glädje en enkel gest kan skänka till alla de ensamma, äldre människor som finns där ute.

Dela vidare om du också blev rörd och tycker att vi måste hjälpas åt så våra äldre slipper vara ensamma!