Albert, 12, hittade övergiven nyårsraket – fick handen söndersprängd

12-åriga Albert och hans kompisar hittade en kvarlämnad fyrverkerilåda i Klippan. I lådan låg en pyroteknisk pjäs som inte hade avfyrats.

Sekunder senare hände det som inte får hända. Fyrverkeripjäsen sprängdes – i Alberts hand.

– Jag glömmer aldrig samtalet jag fick på jobbet i måndags. En tjej som sa: ”Du känner inte mig, men jag har hittat din grabb och han har sprängt sönder sin hand”, berättar mamma Jessica för Expressen.

Alberts ena hand blev kluven. Han fick även sprängskador i ansiktet och på ena armen. Nu ligger Albert nyopererad på sjukhus i Malmö.

– Han ligger på övervakning och troligtvis har ögonen klarat sig, säger Jessica Andersson. 

Det var på nyårsdagen som några pojkar hittade lådan med övergivna fyrverkeripjäser. De tog med den ut i skogen och dagen efter kom de tillbaka till platsen, och då var även Albert med. De planderade att tända på en av pjäserna, men innan de hann tända den sprängdes den i Alberts hand.

Albert själv minns inte så mycket mer av händelsen, bara att det blev vitt och började tjuta i öronen.

Som tur var agerade en av Alberts vänner snabbt och ringde 112. Han hjälpte honom även bort till en cykelstig där han kunde lägga sig ner. Där fick de kontakt med en förbipasserande kvinna som hjälte dem att prata med larmpersonalen och hon kontaktade även Alberts mamma.

Jessica Andersson vill nu berätta för andra om olyckan för att andra föräldrar och barn ska bli medvetna om hur farligt det kan vara med fyrverkerier och med kvarlämnade lådor. Hon är även kritisk till att fyrverkerier säljs till privatpersoner, och tycker att det skulle vara bättre med ett förbud.

När Newsner får tag i Jessica på torsdagsmorgonen berättar hon att Albert mår bra idag, trots omständigheterna. Men det är fortfarande för tidigt att säga om han kommer att bli helt återställd efter olyckan.

Jag blir så himla ledsen och arg när jag läser om det hemska som hände Albert. HUR kan någon lämna fyrverkeripjäser så att barn kan hitta dem? Jag hoppas verkligen att den person som gjort detta läser det här och aldrig gör något liknande igen. 

Krya på dig Albert!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna