Äldre tappar i vikt på boendet – personalen åt av deras mat

Sjuksköterskor slår larm: Flera av de boende på Höjdens äldreboende i Skellefteå har gått ner ovanligt mycket under våren. 

Samtidigt kommer uppgifter om att personalen ibland äter av de äldres mat, rapporterar SVT

Nu ska myndigheterna utreda frågan. 

– Det här är allvarliga saker som nu anmälts för att utredas, säger boendechefen Madeléne Leonardsson till tv-kanalen. 

Flera brister har upptäckts av sjuksköterskor som besökt boendet. Minst fyra personer av de boende har gått ner ovanligt mycket i vikt under våren. 

Nu tvingas äldreboendet ta till akuta åtgärder för att stoppa utvecklingen. 

Boendechefen har senare fått veta att personal har ätit av de äldres mat vid vissa tillfällen. 

– Det är lätt att tänka så och jag förstår att man kan tolka det som att de boendes viktnedgång beror på att personalen äter deras mat, men det behöver inte vara så, säger boendechefen Madeléne Leonardsson till SVT. 

Hon ser allvarligt på situationen, men vill inte fastslå att det kan och göra med att de äldre tappat vikt. 

– Det kan vara så att de äldre av någon anledning har dålig aptit och att det blir mat över som personalen sedan ätit. Det kan med andra ord vara en slump, säger Leonardsson. 

På en direkt fråga om personalen får äta av de boendes överblivna mat svarar Leonardsson nej. 

– Nej, nej, nej, personalen får absolut inte äta från de boendes mat, säger Kenneth Fahlesson (S) som är socialnämndens ordförande, till SVT

Nu har en Lex Sarah-anmälan gjorts och socialkontoret kommer att utreda detta närmare. Samtidigt har man upptäckt fler brister på just det här boendet, bland annat i städrutinerna. 

Jag hoppas verkligen att utredningen kommer fram till någonting vettigt! Ingen ska behöva svälta i Sverige 2017, och allra minst våra pensionärer! Dela om du håller med. 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna