Äldreboendet har haft noll fall av covid-19 – firade med bubbel och grillfest: ”Ville visa uppskattning”

På äldreboendet Spångagården i Torshälla, Eskilstuna, har man inte haft ett enda fall av covid-19 sedan pandemins utbrott förra året. Nu är både boende och personal vaccinerade, något man firade med bubbel och grillfest. 

– Vi vet att pandemin inte är över men vaccinationen var en stor milstolpe för oss som vi ville fira, säger boendets enhetschef Emelie Vapper till Newsner. 

Att vaccinationerna är i gång på landets äldreboenden innebär en stor lättnad för både boende och personal. Sedan pandemins utbrott har flera hundratusentals människor bekräftats smittade av coronaviruset, och bland svårt sjuka har äldre personer varit överrepresenterade. 

Inget fall av covid-19 på boendet

På Spångagården i Torshälla har man lyckats hålla viruset borta sedan pandemins start, något personalen är lättade och stolta över. 

Personalen pratar ofta om att en framgångsfaktor är att vi stängde igen tidigt. Vi har varit och är fortfarande restriktiva när det gäller fysiska besök och erbjuder digitala besök istället och har en väldigt bra dialog med anhöriga, säger  boendets enhetschef Emelie Vapper till Newsner.

Hon fortsätter:

– Beslut togs tidigt om att visir ska bäras vid brukarnära arbete och i höstas tillkom krav på munskydd. Vi arbetar också för att säkerställa att vi på enheterna har god tillgång till den skyddsutrustning som krävs.

Foto: Spångagården

Personal är mycket uppmärksamma på egna symtom och stannar hemma enligt rutin. De är också otroligt duktiga på att observera symtom hos brukarna och i dialog med sjuksköterskorna arbeta tidigt med isolering. Vi satsar också på utbildning för alla i bland annat basala hygienrutiner.

Bjöd på snittar och tårta

När alla på boendet – både brukare och personal, var vaccinerade såg Spångagården till att fira. Då dukade man upp med snittar och bubbel som alla fick njuta av, medan personalen grillade på uteplatsen. 

– Vi ville visa vår uppskattning gentemot vår fantastiska personal och våra boende genom att bjuda på snittar, grillunch och tårta för att tillsammans fira att vi hittills nått målet att hålla smittan borta från Spångagården och att personal och boende är vaccinerade, säger Emelie Vapper, som menar att de uppnått en milstolpe. 

Foto: Spångagården

– Det är alltid uppskattat när det händer något och grillunch och tårta smakar väl alltid bra. Det är härligt när vi kan sätta guldkant på tillvaron för våra boende, säger hon till Newsner.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required