Äldreboendets fina initiativ – ordnar lyxig tebjudning för äldre: ”Uppskattar att det händer nåt roligt”

En del av ett äldreboende i Åsa, Kungsbacka, har förvandlats till ett lyxhotell med anor från början av 1900-talet.

I tesalongen inredd med sammetsfåtöljer och kristallkronor serveras sherry och nybakade scones av den engagerade personalen, som vill sätta guldkant på äldres tillvaro. 

 – Vi ville skapa ett finrum från början av 1900-talet, berättar Rose-Marie Aronsson, som arbetar på boendet till Newsner.

När man diskuterade vad som kunde göras med outnyttjad yta på Åsa vård- och omsorgsboende såddes ett frö hos medarbetarna. Någon kläckte idén om en salong i sekelskiftesstil, där de äldre skulle kunna dricka te och bara vara.

Foto: Åsa Vård- och omsorgsboende

Inspirerat av Downtown Abbey

Snart var man överens om att skapa en stor salong med Downtown Abbey-känsla. 

Ja, allt föddes med en kollega – Siv Hultman. Vi hade ytor utanför enheterna som ingen ville vara i. Så när vi fick frågan från våran koordinator Susanne Gjösti om möbler efter hennes mormor och morfar tackade vi snabbt ja. Vi befäste idén hos våran enhetschef Susanne Törnberg som gav klartecken, berättar Rose-Marie Aronsson.

Personalen började köpa in möbler från auktioner och via second hand. Några fick de ärva. 

Medarbetaren Lena Björkman sydde sammetsgardiner till ett av de stora fönstren, som enligt Rose-Marie mäter 3,85 meter på höjden. 

Förutom matsalsdelen med den fina servisen skapade man en mysig läshörna.

Foto: Åsa Vård- och omsorgsboende

All inredning i salongen är inspirerad av 1900-talet. Så många av de på  boendet som är mellan 90 och 100 år känner igen sig, menar Rose-Marie. 

Bjöd på sherry och scones

Salongen heter ”Salong Gustav”, efter  mannen som tidigare ägde marken som den nya delen av Åsa vård- och omsorgsboende nu ligger på.

Foto: Åsa Vård- och omsorgsboende

Under invigningen arbetade Rose-Marie och hennes kollegor i servisen. De äldre bjöds på nybakade scones med marmelader och ost. Hallongrottor, två sorters te, och sherry. Förutom det fanns även biskvier och andra bakverk att njuta av. 

– Det blev en lyckad invigning där många av våra äldre uppskattade att det äntligen hände något roligt, säger Rose-Marie.

Kollegan Annika Lindblad instämmer.

– Vi försöker alltid förgylla både vardag och helg för våra boenden. Älskar att duka vackert och göra de lilla extra, säger hon till Newsner.

Vilken fin gest av Christer 😊❤️

Posted by Newsner Familj on Wednesday, May 26, 2021

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required