Äldreboendets nya satsning – här får förskolebarnen göra aktiviteter med äldre: ”Några glädjetårar”

Coronapandemins restriktioner har på ett eller annat sätt påverkat allas vardag. Särskilt för våra äldre som uppmanats stanna i karantän och undvika sociala sammanhang. Många som bor på äldreboenden har fått vänta månader på att träffa en anhörig, och ensamheten har varit mer påtaglig än någonsin. 

På äldreboendet Vardaga Villa Vikhem i Staffanstorp testar man nu en ny satsning för att sätta guldkant på boendes vardag. Nu inleder boendet ett samarbete med förskolan Lilla Emilia Norlandia, som bland annat innebär en lekträff mellan två olika generationer. 

– Barnen kommer ge oss sång och dans under denna stund. Våra äldre informeras under denna vecka vad som väntar, och alla ser framemot en trevlig stund, säger Helena Hall, aktivitetsansvarig på boendet till Newsner.

Lekträffar med förskolebarn

Ett samarbete mellan äldreboendet Vardaga Villa Vikhem och den närliggande förskolan Lilla Emilia har länge varit påtänkt, men i och med covid-19 var man tvungen att titta på en trygg lösning för att genomföra träffarna. 

– Det är en viktig del i vårt arbete att involvera barn och ungdomar i våra aktiviteter med äldre. Detta är något som uppskattas stort och ett samarbete är en självklar tanke. Samarbetet ser annorlunda ut nu än vad det brukar då vi förhåller oss till covid-19 riktlinjer, berättar Helena Hall för Newsner.

Hon fortsätter:

– Så även i detta fall, vi tillsammans med förskolan Lilla Emilia har sträckt ut en hand kring ett samarbete men har inte förrän nu hittat ett sätt för våra äldre att kunna få ta del av barn i sin närhet.

Äldreboende
Foto: Shutterstock

Nu har man hittat en lösning. Den första träffen kommer att äga rum på lekplatsen utanför Villa Vikhems boende, och Helena tror att den kommer att vara fylld av glädje. 

– Barnen kommer ha en del av sin undervisning på lekplatsen som är belagd precis utanför Villa Vikhems trädgård. Våra äldre kommer sitta på cirka två till tre meters avstånd från barnen, säger Helena.

Ge av barnens glädje åt äldre

Syftet är att sprida glädje till de äldre på boendet, men på säkert avstånd. 

– Att efter månader inte kunna träffa andra människor i samma utsträckning som förr, ska alla som vill få uppleva lite glädje utanför deras boende. På ett säkert avstånd kan vi genomföra denna aktivitet och kan ge lite av barnens glädje till våra äldre, säger Helena Hall, som tror att satsningen kommer att uppskattas. 

– Några glädjetårar kommer att komma då man äntligen får höra barnens röster och skratt igen. Man kommer säkert vilja få lust att vara med i barnens lek, men på ett avstånd.

De äldre blev nostalgiska och känslosamma när den sällskapliga hästen gjorde ett besök. Ett så fint initiativ förtjänar att hyllas ❤️😍❤️

Posted by Newsner on Thursday, October 8, 2020

Utbytet gynnar inte bara de äldre på boendet, utan båda generationerna.

– Från förskolans sida ser vi att det är både sunt och kul för barn att skapa relationer med äldre. Vi tror att det kan ske intressanta och roliga utbyten av erfarenheter från bådas sidor, säger Maja Tabich, förskollärare på Lilla Emilia till Newsner.

Vilket fint initiativ. Dela gärna om du tycker att fler kan inspireras.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required