Alla trodde 5-åriga Lina hade en tumör – tills den ofattbara sanningen om magen avslöjades

Jag har sett flera unga mammor genom åren. Men historier som den här visar att den mänskliga kroppen fortfarande döljer många mysterier – trots alla vetenskapliga framsteg. Och att naturen alltid kan överraska oss. 

Tonårsgraviditet kan vara svårt att prata om. Men det är ingenting jämfört med ett barns graviditet. Framför allt eftersom det i de flesta fall involverar sexuellt utnyttjande av minderårig – men också för att ett barn inte alls är beredd att vara förälder.

Det är svårt att föreställa sig hur livet varit för Lina Medina – den yngsta bekräftade modern i medicinhistorien. Hon var bara 5 år, 7 månader och 21 dagar när hon födde sin son. 

Lina Medina föddes 1933 i en fattig och avlägsen by i Peru. Hon levde i ett anspråkslöst hem med sina föräldrar och åtta syskon. 

Men efter fyra år började pappan märka något märkligt – dotterns mage började växa överdrivet. 

Efter ett tag blev den lilla flickans stora mage ett samtalsämne på gatan, och flera menade att hon hade fått in en ”demon” i kroppen. Hennes pappa tog kontakt med healers och shamaner. 

embarazo copy
© Youtube

Ingenting fungerade och de började i stället misstänka att den lilla flickan hade en tumör. Då tog sig familjen till fots till Pisco och stadens sjukhus. 

Där mötte de Gerardo Lozado – en läkare som liksom föräldrarna först misstänkte att Lina drabbats av en tumör. 

Men snart upptäckte han att han haft fel – och i stället avslöjades den chockerande sanningen. 

Lina var gravid i sjunde månaden. 

Läkaren kunde inte tro sina ögon. Därför kallade han in andra framstående gynekologer från huvudstaden Lima. Men de bekräftade bara vad Lozado hade upptäckt – och fick assistera honom vid förlossningen. 

© Youtube

Den 14 maj 1939, när Lina var fem år, föddes ett friskt barn med kejsarsnitt. Han vägde 2,7 kilo och var 48 centimeter lång. Sonen fick namnet Gerardo, som en hyllning till läkaren, skriver bland andra New York Post

Linas graviditet blev en stor nyhet i hela världen – från New York Times i USA till Daily Telegraph i England. Det samtidigt som rubrikerna om striderna under andra världskriget. 

© Youtube

Linas familj fick många erbjudanden om att resa med sin son till USA för att genomgå fler medicinska tester. Men Linas föräldrar vägrade och Perus dåvarande president Oscar Benavides tog även vårdnade om Lina och hennes son för att skydda dem från företag och laboratorier. 

Presidenten lovade även att livränta skulle betalas ut till familjen, men det var ett löfte han aldrig uppfyllde. 

© Youtube

Ingen kunde tro att en så ung flicka kunde bli gravid – än mindre bära graviditeten till förlossning. 

I sin hemby har Lina betraktats som en ”jungfru Maria”. Vissa bybor har spekulerat i att barnet var son till solguden. 

Men den förklaringen köpte inte myndigheterna. De misstänkte att hon utsatts för övergrepp av sin pappa. Polisen tog in honom för förhör, och han tillbringade även några dagar i fängelse. Han släpptes sen i brist på bevis och misstankarna har sedan riktats mot en av bröderna, som drabbats av psykiska problem. 

Ett annat spår som polisen undersökt var trädgårdsmästaren till familjen. Han försvann spårlöst när man bekräftat att flickan var gravid. 

Men vem som är monstret, och far till barnet är än i dag – 78 år senare – ett mystierium. Lina har aldrig velat prata om det, trots ihärdiga försök från pressen. 

© Youtube

Forskare runtom i världen har velat testa flickan för att fastställa orsakerna till den ovanliga graviditeten. Peruanska läkare konstaterade flera år senare att hon drabbats av en extremt sällsynt hormonell rubbning av hypofysen. 

Enligt American Academy of Obstetrics and Gynecology fick Lina sin första menstruation när hon var omkring åtta månader, och när hon var fyra år var hon redan i puberteten. Hon var då lika fullt utvecklad som en vuxen kvinna. Detta världsrekord har följts av ett liknande fall i Ryssland. 

© Youtube

Självklart var Lina oförmögen att ta hand om sitt barn, och Gerardo fick tas omhand av sina morföräldrar. Under lång tid trodde han att Lina, som lekte med samma leksaker, var hans syster. När han var i tioårsålder fick han först veta sanningen om sin mor. 

Livet var inte lätt för den mycket unga mamman, men lyckligtvis hade hon en beskyddare i form av läkaren. Han anställde henne senare som sekreterare på hans klinik. På bilden här nedanför kan man se en mer vuxen Lina med sin son. 

© Youtube

Sen tog det Lina ganska lång tid innan hon blev mamma igen. När hon var i 30-årsåldern gifte hon sig med Ricardo Jurado, och fick sitt andra barn när hon var 38. 

Sonen Gerardo dog redan vid 40 års ålder på grund av en benmärgssjukdom. 

Lina och Ricardo flyttade till Mexiko och levde där i flera år innan de sen bosatte sig i fattiga och extremt farliga byn Chicago Chico. 

Där byggde de ett hem, men efter ett regeringsbeslut revs det på 1980-talet. Anledningen var att det skulle byggas en motorväg på den platsen. 

Men till slut verkade det som att lyckan hade vänt för Linas del. År 2002 dammade en gynekolog vid namn José Sandoval av Linas fall. Han uppmanade då regeringen att betala ut den livränta som de lovat henne när hon var liten. Då fick hon pengarna. 

Linas make förklarade för media att den ständiga förföljelsen från journalister genom åren gjort henne till en introvert och klok kvinna.  

© Youtube

Den nu 83-åriga kvinnan slutade aldrig förföljas av pressen, som varit närmast besatt av att avslöja den minsta detalj i denna historia. 

Men Lina har alltid varit tyst – och tackat nej till varje intervjuförfrågan hon fått genom åren. Det bevarar åtminstone hemligheten bakom denna graviditet som fortsätter att förvåna världen än i dag. 

Jag kan inte föreställa mig hur svårt det måste ha varit för den här tjejen att axla ett moderskap vid den åldern. Allt är så fruktansvärd – framför allt att de inte tagit fast monstret som utsatte henne för detta efter alla dessa år! Dela gärna den här historien om du blev lika berörd som jag. 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna