Ambulanssjuksköterskan Kjell ryter till mot energidryckerna – trött på att se barn kollapsa

Ambulanssjuksköterskan Kjell Moberg har tröttnat på att se ungdomar som överkonsumerar energidrycker. Nu vill han varna unga och deras föräldrar om riskerna med dessa drycker.

– Ungas konsumtion av energidrycker bara ökar. Det är inte hälsosamt. Jag tror inte att alla föräldrar vet att deras barn dricker de här dryckerna, säger han till Aftonbladet.

Vi har tidigare berättat om 16-åriga Davis, som föll ihop och dog under en lektion i skolan i våras. Det visade sig att han hade drabbats av hjärtarytmi efter att ha druckit för mycket energidryck. Tyvärr är detta inte enda gången en ungdom har avlidit av denna anledning.

Kjell Moberg från Örnsköldsvik har flera gånger fått rycka ut med ambulansen till ungdomar som druckit för mycket energidryck.

– Ofta är de så pass dåliga att någon anhörig har kontaktat oss. Eller så har de kontaktat oss själva när de känt skakningar i kroppen. Då tar vi tag i de akuta delarna, till exempel kramper och plötslig medvetslöshet, säger han.

Han förklarar att det ofta inte är energidrycken som är huvudproblemet, men att den möjliggör ett större riskbeteende. Om man dricker energidryck kan man hålla sig vaken, till exempel för att spela dataspel flera nätter i rad. Om man då dessutom dricker för lite vatten och inte äter ordentligt kommer kroppen till slut säga ifrån.

Kjell Moberg är kritisk till att de studier som utförts kring energidryckernas effekter på kroppen är gjorda på vuxna. Därför är det osäkert vilken påverkan dryckerna har på barn och unga.

Svensk Dagligvaruhandels rekommenderar idag 15-årsgräns vid försäljning av energidrycker, men det är inte alla butiker som väljer att följa detta, vilket Kjell tycker är ansvarslöst.

Han uttalade sig om energidrycker första gången i lokaltidningen Allehanda, och nu funderar han på hur han kan gå vidare för att informera mer om detta.

– Beroende på vad det blir för reaktioner kanske man kan fara ut till skolor och informera. Varför inte informera om det här precis som så mycket annat, det känns ju väldigt aktuellt. Men jag har inte bestämt någonting än, säger han till Aftonbladet.

Jag tycker det är obehagligt att energidrycker kan ha så här stor inverkan på kroppen, och det är viktigt att informera om. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter Kjell!

Överväg gärna att dela Kjells varning vidare så att fler ungdomar och deras föräldrar förstår riskerna med energidrycker!

Foto: Wikimedia Commons/Facebook

Publicerad av Newsner