Angelica tog med barnen på tågluffen – hann med 10 länder på 16 dagar: "Jättekul"
Angelica Aspegren på tågluff med barnen.

Angelica tog med barnen på tågluffen – hann med 10 länder på 16 dagar: ”Jättekul”

Att tågluffa är något som många drömmer om att göra i ungdomen. Så var det även för Angelica Aspegren som i somras förverkligade sin dröm.

Med sig hade hon dessutom barnen, som nu blivit mycket beresta.

– Det var en väldigt intressant resa, väldigt lärorik för oss allihopa, säger Angelica Aspegren till Newsner.

Angelica Aspegren, 32, är ensamstående mamma till barnen Alissa, 7, och Milton, 6. Förra året så satt Angelica med barnen och tillsammans skrev de varsin ”bucket list” över saker som de vill uppleva i livet. Det var där och då som Angelicas tågluffardrömmar gjorde sig påminda.

– Och då tänkte jag: ”varför skulle jag inte kunna göra det?” Det finns ju inget som säger att man inte skulle kunna tågluffa bara för att man har barn. Men jag fick vänta ett år för jag kände att barnen var lite för små, säger Angelica Aspegren till Newsner.

Angelica gick med i gruppen ”Tågsemester” på Facebook. Hon började visa barnen inlägg från andra personers resor och snabbt blev barnen intresserade.

Angelica Aspegren på tågluff med barnen.
På picknick intill Eiffeltornet. Foto: Privat/Angelica Aspegren

Genom att engagera barnen i planerandet så lade de upp en rutt som de ville åka. Tillsammans kollade de på kartor och läste böcker om platserna som de ville besöka. Picknick vid Eiffeltornet var dotterns stora önskan.

– Jag frågade barnen vart de ville åka och svaret från dottern var att hon ville åka till Paris.

Europa runt på 16 dagar

Vid midsommar i år så bar det av nedåt mot kontinenten. 16 dagar senare så hade de sett 10 länder och massvis av städer. Totalt hade de åkt 28 tåg. Resan gick genom bland annat Frankrike, Italien, Schweiz, Liechtenstein, Österrike, Tjeckien och Tyskland.

– Vi gillar att vara igång. Vi är liksom inga människor som ligger vid en pool en hel dag, då blir vi uttråkade. Så vi tycker om att hålla igång och se nya saker. Den här resan passade oss väldigt bra, men den passar kanske inte alla, säger Angelica och fortsätter:

– En dag så åt vi frukost i Italien, sedan hoppade vi av tåget i Schweiz och gick till Liechtenstein, sedan åt vi lunch i Österrike och avslutade med middag i Tyskland. Då hade vi klarat av fem länder på en dag, men det kändes aldrig stressigt.

Inga problem trots små barn

Det är lätt att tänka sig att det skulle vara en utmaning att tågluffa med så små barn. Men för Angelica och barnen gick i stort sett allting som på räls.

– Man får se till att vara ute i god tid. Det går inte att ha lika tajt om tid mellan tågbyten som om man vore själv. Det går liksom inte att springa genom en tågstation med två barn i släptåg. Så man behöver lite mer tid, säger Angelica.

Angelica Aspegren på tågluff med barnen.
Foto: Privat/Angelica Aspegren

På tågen hade de med sig sällskapsspel, ritblock och lego. Så tråkigt blev det aldrig, förutom under den sista resan hem till Sverige som var lång och alla spelen var spelade.

Under resan så bodde de på billigare hotell, Airbnb och hostels. Middagarna lagade de oftast själva och till lunch så köpte de vanligtvis med sig yoghurt och baguetter.

Lärorik resa för hela familjen

För barnen har det varit en väldigt lärorik resa. Speciellt då de fått vara med och planera och hjälpa till att hitta rätt tågspår.

– Det har varit jättekul att se hur de utvecklats bara under de veckorna som vi var iväg. Hur de blev mer säkra i sig själva och kunde vara med och hjälpa till utan att vara osäkra.

– Vi har sett så mycket och vi har rört på oss så mycket. Det var jag lite orolig speciellt med sonen, att han inte skulle orka gå. Men det var inga problem överhuvudtaget, det var inga klagomål på hela resan.

Tillsammans har de tre skapat många fina minnen för livet.

– Vi pratar om den här tågluffen åtminstone en gång i veckan, minst.

Angelica Aspegren på tågluff med barnen.
Foto: Privat/Angelica Aspegren

Skulle du rekommendera andra föräldrar att ta med sina barn på tågluff?

– Ja verkligen, det tycker jag absolut att man kan göra. Det är ett väldigt häftigt sätt att uppleva Europa på. Dels så får man mycket tid med sina barn, man hinner umgås med dem jättemycket. Och man får se så mycket mer än om man skulle flyga. Man har så mycket samtalsämnen både under resan, och efter. Dessutom har man lite mer plats på ett tåg än ett flyg. Det är lite lättare att spela spel och så där, säger Angelica.

Vad var höjdpunkten på resan?

– Om du frågar barnen så var det Disneyland i Paris, och det tycker jag också såklart. Men jag gillade de här lite mer äventyrliga grejerna. Som när vi åkte tåg till Schweiz och så gick vi från tågstationen till Liechtenstein. Det är bara någon kilometer, men det kändes så skönt för jag älskar att vandra, så då fick jag göra det som jag ville göra.

Blir det någon liknande resa i framtiden?

– Vi planerar för sommaren redan. Vi är inne på att vi ska åka tåg till Italien för att sedan åka båt över till Grekland och båtluffa. Så barnen har inte blivit avskräckta från att åka tåg!

Angelica Aspegren på tågluff med barnen.
Angelica Aspegren med barnen Alissa och Milton i Monaco. Foto: Privat/Angelica Aspegren

Vilken härlig och spännande resa att göra med barnen! Tänk vad mycket fina minnen man skapar med dem!

Vad tänker du om Angelicas tågluff med barnen? Skulle du våga dig på att göra samma sak? Dela gärna med dig av dina tankar i en kommentar på Facebook!

LÄS MER: