Barnet fick mardrömmar av Alfons. Nu förbjuds alla filmer på förskolan.

En del filmer, serier och barnprogram kan vara läskiga för barn. I Malmö kommun fick ett barn ”ohyggliga mardrömmar” efter att ha sett klipp från en Alfons Åberg-film i förskolan i december. Föräldrarna har anmält detta till Skolinspektionen, och Malmö stad har stoppad all visning av film på förskolan skriver Helsingborgs Dagblad på nätet.  

Det var filmen ”Alfons och odjuret” som visades på en förskola i Bunkeflostrand, som ska ha skrämt slag på ett barn.

Bildkälla

30794_103895409659513_8016223_n

I en anmälan till Skolinspektionen skriver föräldrar att deras barn har haft ”ohyggliga mardrömmar” efter att ha sett filmen. En vecka efter att filmen visades var barnet fortfarande rädd för odjuret, och hade svårt att sova.

I ”Alfons och odjuret” spelar Alfons fotboll med kompisarna. När han råkar skjuta bort bollen skyller han på bollkallen – och slår honom. Efter detta ligger ett odjur och vrider sig under Alfons säng. Detta får ett stopp först när Alfons ber bollkallen om ursäkt.

”Förskolan visar alldeles för mycket film i verksamheten utan pedagogisk anledning,” skriver föräldrarna i sin anmälan. De tycker att filmen inte borde visas på grund av ”dess förskräckliga art”. De skriver också att ”I detta fall har förskolan visat en film som varit direkt opassande för små barn, våldsam och alldeles för skrämmande”.

Skolinspektionen återvisade ärendet till Malmö kommun för att utreda frågan vidare. Och efter detta har Malmö stad, i samråd med föräldrarna, tagit beslutet att stoppa all filmvisning på förskolan. Förskolans personal måste också dagligen informera föräldrar om förskolans aktiviteter.

Bildkälla

12080193_899703073412072_1224344234523328243_o

Alfons Åbergs författare och illustratör Gunilla Bergström har inga kommentarer till Malmö stads beslut att stoppa filmvisningarna, skriver HD.se. Men Pelle Svensson, filmare och tidigare kulturnämndsordförande i Malmö, är kritisk till beslutet.

– Jag blir förtvivlad när jag hör detta. Det är inte bara gullgull i Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Böckerna och filmerna handlar om att bearbeta den verklighet barn befinner sig i, säger han till HD.se.

Han fortsätter:

– Filmen har visats på bio i 25 år. Det kan nog vara en miljon barn som har sett den. Det här är första gången jag hör att någon förälder har blivit upprörd.

– Men de individuella upplevelserna är olika. Vi måste hantera vad som händer på förskolan, säger Lisbeth Mårtensson, utbildningschef över flera förskolor i västra Malmö, till HD.se.

Övriga föräldrar ska inte ha reagerat över beslutet.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna