Barnsjukhus tvingades ställa in lucia på grund av corona – då fick personalen en briljant idé
luciafirande, barnsjukhus

Barnsjukhus tvingades ställa in lucia på grund av corona – då fick personalen en briljant idé

De hade sett fram emot luciafirandet mycket och länge.

Men när personalen på barnsjukhuset i danska Rønde tvingades ställa in på grund av coronapandemin, fick de vara kreativa istället.

Det var personalen själva som nyligen tvingades ta det tråkiga beslutet att ställa in sitt planerade luciafirande, på barnsjukhuset Strandbakkehuset i danskaRønde.

– Det här var något vi ställde in eftersom vi inte kunde försvara att en hel grupp människor utifrån skulle komma in på sjukhuset, säger sjukhusets avdelningschef Lisbeth Højer till Newsner.

Samtidigt är det årliga luciafirandet ett ljus i mörkret och en viktig tradition på sjukhuset. Därför var det ett både svårt och jobbigt beslut att ta.

– Vi tyckte att det var extremt jobbigt eftersom det skänker lite normalitet till en plats som är annorlunda, när du är inlagd på sjukhus, säger Lisbeth Højer.

Det var då personalen på sjukhuset fick den geniala idén, som planerades och genomfördes samma dag.

– Vi tänkte att vi behövde göra något själva. Vi var några stycken som fick tag i ett par lakan och vi hade en kreativ hjälte som såg till att göra en luciakrans.

luciafirande, barnsjukhus
Foto: Privat

Långt mellan leenden

Strandbakkehusets barn- och ungdomssjukhus har plats att husera fyra familjer på samma gång.

För tillfället är en liten flicka inlagd på sjukhuset, med familjen vid hennes sida. De fick alla en fin överraskning när de möttes av personalens luciatåg – bara för dem.

– Det gick riktigt bra. Det var stora leenden på läpparna både hos flickan som var inlagd och hennes familj, säger Lisbeth Højer.

– Det handlar om att skapa ett magiskt ögonblick där man får tänka på något annat, när man är i en sådan situationen. Det är det som är vår viktigaste uppgift, säger hon och förklarar att det samtidigt kan vara långt mellan dessa leenden.

Svårt med pandemin

Coronapandemin har gjort det svårt för personalen att anordna sociala aktiviteter för de inlagda på sjukhuset.

–  Det är verkligen viktigt att vi kan göra saker som skänker värde, när man talar om relationer och gemenskap. Gemensam sång är till exempel något vi gör, och det får vi inte, säger avdelningschefen och fortsätter:
– Men vi försöker att göra det så gott vi kan. Exemplet från igår är ett av dem.

Sjukhusets ledord är ”liv, lek och lättnad”. En vision de tar på stort allvar.

– Vi arbetar med livet, inte med döden, säger Lisbeth Højer.

Så fint initiativ. Dessa hjältar förtjänar en stor ros för sina insatser. Hjälp oss gärna genom att skicka en vänlig hälsning i kommentarsfältet på Facebook!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required