Bebis född med gigantisk tunga ler för första gången efter en lyckad operation

Paisley Morrison-Johnson föddes med en ovanlig genetisk sjukdom som gjorde att hennes tunga var stor som hos en vuxen person. Tillståndet kallas Beckwith Wiedemann Syndrom. 

Tungan var så stor så den riskerade att kväva henne och Paisley kunde inte andas själv under sin första vecka i livet. 

Men tack vare ett team med duktiga läkare och kirurger har Paisley fått en ny chans i livet. Och efter en komplicerad operation kan hon äntligen le. 

Vilken söt liten tjej!

Beckwith Wiedemann Syndrom är en ovanlig sjukdom som drabbar ett barn på 14 000 födslar. Den gör bland annat att barnets tunga växer onormalt snabbt.

Lilla Paisleys tunga var två gånger större än hennes mun när hon föddes, och hon kunde varken andas eller äta själv. Hon fick mat genom en slang i magen sina första 6 månader i livet.

”Hennes tunga stack ut hela tiden, hon tuggade på den eftersom den tog upp så mycket plats i hennes mun” berättar en läkarstudent som var med och behandlade Paisley.

Läkarna var rädda att tungan skulle kväva henne när hon föddes och berättade för föräldrarna att det var en av de största tungor de hade sett. Med efter en vecka med andningshjälp klarade Paisley av att andas på egen hand.

Den enorma tungan gjorde att hon såg annorlunda ut, och när hennes mamma tog ut henne i barnvagnen fick hon ofta nyfikna blickar och frågor från främlingar.

Youtube

När Paisley var 6 månader fick hon sin första operation och kirurgerna tog bort totalt 5 centimeter av hennes tunga. 

Men det räckte inte.

Fyra månader senare hade tungan växt igen och läkarna tvingades ta ett beslut om ytterligare en operation. Den här gången gick det bra.

Efter den andra operationen bjöd hon sina föräldrar på ett leende – för första gången någonsin.

”Hon är ett helt nytt barn – hennes ansikte ser annorlunda ut, hon ler massor och är nära att säga sina första ord.” berättar Paisleys mamma.

Läkarna hoppas nu att de inte ska behöva operera henne mer. Paisley kommer kanske behöva hjälp av en talpedagog i framtiden, i övrigt kommer hon förhoppningsvis vara som vilket barn som helst.

Youtube

Vad underbart det är att se henne le!

Här nedan kan du se ett reportage om Paisley.

Blev du också berörd av Paisleys historia? Dela den gärna vidare till dina vänner.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna