Beskedet: Nu stoppas tiggeriförbudet

Nu stoppar länsstyrelsen tiggeriförbudet i skånska Vellinge.

Förbudet ska bryta mot lagen.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas.

Newsner har tidigare berättat om att Vellinge, i Skåne, planerat att införa ett tiggeriförbud i kommunen. Till slut så röstade kommunstyrelsen för ett förbud för tiggeri på allmänna platser. Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna röstade för och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Nya listan röstade emot.

Läs mer: Nu förbjuder Vellinge tiggeri på gatorna – kan bli först i Sverige

Men nu går länsstyrelsen i Skåne in och sätter ned foten. Länsstyrelsen häver förbudet och menar att det inte är förenligt med lagen som reglerar de lokala ordningsföreskrifterna.

Länsstyrelsen upphäver Vellinges beslut.

– En grundläggande förutsättning är att en kommun bara beslutar om sådana lokala ordningsföreskrifter som verkligen behövs. Vellinge kommun har inte i de handlingar som har skickats in kunnat visa att ett passivt insamlande av pengar har stört den allmänna ordningen, säger länsöverdirektör Ola Melin på Länsstyrelsen Skåne, som fattade beslutet i dag.

Länsstyrelsen menar att Vellinge bara har redovisat ett antal mindre klagomål från invånare om tiggare, där bara ett fåtal gäller insamlandet om pengar. Dessa klagomål ska mer handla om upplevt obehag än ordningsstörning, uppger länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Läs mer: Vellinge vill bli första kommunen att förbjuda tiggeri – redo att gå till domstol

Andra klagomål handlar om olovlig camping, vilket redan är reglerat av ordningsföreskrifter, menar länsstyrelsen.

– Vi konstaterar att beslutet strider mot en grundläggande förutsättning i ordningslagen och därför ska upphävas, säger Ola Melin.

Vad tycker du? Är det rätt av länsstyrelsen att stoppa tiggeriförbudet, skriv vad du tycker på Facebook och dela gärna vidare