Beslutet: Fritt fram att förbjuda mobiler i skolan

Från och med idag är det fritt fram för rektorer att förbjuda mobiler i skolan, enligt ett beslut från Skolinspektionen.

– Det är jättebra att det nu finns ett tydligt beslut om att man kan ha mobilförbud i skolan, säger Gustav Fridolin (MP) till Aftonbladet.

Beslutet har kommit till efter att en förälder anmälde mobilförbudet på en skola i Orsa. Efter att saken prövats står det nu klart att det är tillåtet för skolor att införa ett mobilförbud – om eleverna får vara med i processen att ta fram reglerna.

Det nya beslutet innebär att det nu är fritt fram för alla skolor att införa mobilförbud, om de anser att det är nödvändligt.

– Det är så klart jättebra att det är tydligt det vi sagt länge: Alla skolor ska ha ordningsregler och alla ordningsregler 2016 bör rimligen innehålla regler om hur, när och var man använder tekniska hjälpmedel, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Han säger också att mobilförbud brukar uppskattas bland eleverna, i synnerhet om de själva får vara med och utforma reglerna.

– Min uppfattning är att det brukar finnas ett stort stöd bland eleverna. Vi vet genom undersökningar att eleverna blir störda av både sin egen och av andras mobiler och att man vill ha gemensamma regler.

Mobilförbud i skolor är inget nytt fenomen. Tidigare i år förbjöd en skola i Falun mobiltelefoner i en vecka och i höstas genomförde en skola i Göteborg något liknande. På Nya Centralskolan i Grästorp valde man till och med att förbjuda mobiler på rasterna för att ge eleverna studiero.

Det återstår nu att se om det nya beslutet gör att ännu fler skolor förbjuder mobiler.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna