Covid-19-sjuk med andningsproblem lämnades på golvet av hemtjänsten – avled på plats

När hemtjänst i Ängelholms kommun skulle leverera mat hem till en vårdtagare fann de personen liggandes på golvet med andningssvårigheter. Personen i fråga var sjuk i covid-19, och när hemtjänstpersonalen lämnade för att skicka hjälp hann personen avlida. 

– Vi har rutiner och riktlinjer för sådana händelser, men inser nu att vi måste göra dem ännu tydligare för vår personal, säger Helena Gottfriedsson, verksamhetschef på Ängelholms kommun till Aftonbladet. 

Enligt Helsingborgs Dagblad lämnades den covid-19-sjuke ensam på golvet i väntan på att covid-19-teamet skulle anlända.

Hemtjänstpersonalen från Ängelholms kommun kom till bostaden för att leverera mat, och fann brukaren liggandes på golvet med andningsproblem, vilket HD var först med att skriva om. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt anmälan var den sjuke personen i bostaden inte kontaktbar när hemtjänstens personal kom dit. Personal ska då ha larmat trygghetsjouren, som i sin tur kontaktade covid-19-teamet som hanterar smittade personer. Den anställda lämnade bostaden i väntan på hjälp. När covid-19-teamet kom fram hade den sjuke avlidit.

Kommunen: ”Olycklig händelse”

Enligt Helena Gottfriedsson, verksamhetschef på Ängelholms kommun, har man rutiner som personal ska följa i situationer som detta, men i det här fallet har kommunen brustit. 

– Det här är en olycklig händelse som vi ser allvarligt på. Man ska ringa 112 och stanna kvar tills någon annan kommer. Vi har rutiner och riktlinjer för sådana händelser, men inser nu att vi måste göra dem ännu tydligare för vår personal, säger hon.

Foto: Wikipedia

Ängelholms kommun anmäld

Händelsen inträffade i Ängelholm strax innan jul. Ängelholms kommun har nu lex Sarah-anmälts, det skriver Helsingborgs Dagblad.

Vårdgivarguiden finns riktlinjer för hur man ska hantera covid-19 om man arbetar inom hemtjänsten. Där kan också de som är brukare av hemtjänst få information om vilka rutiner som bör följas.

Vad konsekvenserna blir av bristerna i Ängelholms kommuns hantering av fallet är ännu oklart.

Hur går dina tankar kring det här? Dela gärna med dig i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required