Därför väljer du alltid den segaste kön.

Jag vet inte om det bara är jag, men det känns som jag nästan ALLTID väljer den långsammaste kön i mataffären. Författaren David Andrews har också intresserat sig för just detta ”fenomen” och i en ny bok ger han oss svaret på den eviga gåtan: ”Varför är min kö alltid segast?”  

Författaren David Andrews fascination för köer växte fram när han bodde i det kommunistiska Rumänien. Under det diktatoriska styret tvingades människor köa överallt och det var där & då som David började funderade på mekanismerna bakom de långa raderna.

– Det var långa rader av kö till allt. För att köpa mjölk, ägg och bensin. Du bar alltid runt en väska ifall det fanns något för försäljning, säger David Andrews enligt Daily Mail.

Nu har David också kommit fram till svaret på en av livets stora gåtor: ”Varför känns det alltid som min kö tar längst tid?”.

Här är författarens förklaring:

”Du kommer alltid att tycka att du står i den långsammaste kön, eftersom du inte noterar de andra köerna förrän de rör sig snabbare än din egen kö. När du själv står i den snabbare kön är du instället upptagen med att få med dig och packa upp varorna”, skriver David i boken ”Why Does The Other Line Always Move Faster”.

”Våra hjärnor är riggade emot oss. Oavsett hur mycket tid som faktiskt förflyter, kommer den långsammaste kön alltid att vara den du står i”.

Men det finns också några tips för att ta sig fram snabbare i kön:

* Ställ dig i en kö med många män.
Enligt undersökningarna som presenteras i boken går det oftast snabbare om du ställer dig i en kö där de flesta är män. De tenderar att ha sämre tålamod och avviker oftare ur kön, vilket gör att det går snabbare att komma fram.

* Kölappar.
Ett kösystem med lappar fungerar oftast bättre än vanliga, traditionella köer.

Publicerad av Newsner vetenskap, gilla gärna