Dags att införa alkolås på mobilerna – kan du inte tänka till innan du skriver förtjänar du att censureras

Har du någonsin vaknat upp på morgonen med ångestkänslor och undrat vad du skrev för meddelanden kvällen innan? Skrivit ett argt mail när du haft lite för mycket innanför västen? Ringt någon och skämt ut dig på fyllan?

Du är inte ensam. Nästan alla har någon gång gjort ett liknande misstag.

Det är på tiden nu att vi inför alkolås på våra mobiltelefoner.

Detta är en kommentar. Åsikterna är skribentens egna.

Enligt en gammal SIFO-undersökning som gjordes för nästan tio år sedan i samarbete med IQ svarade 41 procent av 1000 unga svenskar att de ångrat att de använt sin telefon medan de var alkoholpåverkade.

78 procent erkände att de skickat fylle-SMS. Dessutom svarade 64 procent att de vet om att deras vänner SMS:ar, mailar, ringer eller använder Facebook/Instagram efter att de druckit.

Ja, jag vet att det är gamla siffror och ja, jag vet att det var ungdomar som tillfrågades. Men jag tror verkligen att dagens samhälle, där mobiltelefonerna involverats ännu mer i vardagen jämfört med under 2010-talets början, ser precis likadant ut.

Kanske är procentsatserna ännu högre.

Facebook på mobilen
Det kan bli kostsamt för dig om du är inne på Facebook på fyllan. Foto: Janerik Henriksson/TT

Att ta sig en sup, ett par öl eller några glas vin för att sedan låta fingrarna snubbla över mobilens tangenter har blivit standard för många.

Det är svårt att låta bli att skriva till sitt ex, skälla ut sin chef eller någon kollega, eller skicka en syrlig kommentar till en familjemedlem när alkoholen fått marinera din kropp.

Det är dags att införa alkolås på våra mobiltelefoner.

Många kanske tycker att det här låter som ett skämt, men jag är fullt allvarlig.

Fördelarna med ett alkolås

Varför är det en bra idé med alkolås?

Det skulle för det första förhindra folk att skämma ut sig med diverse pinsamheter.

Det skulle minska risken för olyckor i trafiken eller på andra platser. Det sista en alkoholpåverkad person behöver är egentligen någonting som stjäl all fokus när man bara ska tänka på att ta sig hem.

Att då kanske gå och prata eller bråka i telefon medan man ska korsa en väg är inte optimalt.

Sedan skulle det vara ett bra skydd för folks professionella karriärer och relationer. Jag menar, det är ganska bra med ett skydd som gör att du inte kan ringa upp din chef och gnälla när klockan är 02.00 och du har druckit elva öl.

Eller att du skickar ett meddelande till en gammal flamma eller vän som du är osams med. Det blir bara fel. Det förstör eventuellt relationen i fråga.

Alkolås i bilen
Alkolås i bilar har funnits länge. Foto: Anders Andersson/TT

Skulle betyda mycket för många

Jag förstår att det är svårt att lösa det här i praktiken. Det finns vissa tidiga försök med appar som låser telefonerna under ett par timmar, men de måste man ställa in på förhand när de ska gälla.

Dessutom är det en inskränkning i folks privatliv och deras frihet. Men jag tycker ändå att fördelarna väger tyngre än nackdelarna.

Vi skulle få bort mycket av hatet från kommentarsfälten på nätet. Vi skulle rädda ansiktet på de som ständigt gör sig skyldiga till att fylleskriva och göra bort sig.

Det skulle betyda mycket för många.

Det skulle vara bra för alla om det fanns alkolås på telefonerna.

Visserligen är det en liten inskränkning på folks privatliv och frihet, men det goda väger tyngre än det dåliga.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev