Därför ska du kramas mer – vad som händer i kroppen kommer förvåna dig

Att få en kram av någon man tycker om är en härlig känsla. Oavsett om den kommer från en vän, släkting, kärlek eller flirt så kan en kram ibland vara allt man behöver.

Du visste säkert att kramar har en lugnande effekt, men vad många inte vet är att kramar har en hel rad av positiva effekter på din kropp. 

Och med anledning av internationella kramdagen så listar vi 5 saker som händer med dig när du kramas. 

Fem anledningar till att kramas är:

1. Det håller dig frisk.

2. Det motverkar stress.

3. Det gör dig lyckligare. 

4. Det stärker relationer.

5. Det gör dig lugnare.

Men en kram verkligen motverka sjukdomar och stress? Ja, i alla fall om man tro forskning som utförts vid Carnegie Mellon University i Pennsylvania. 

”När du kramas med någon så stimulerar han eller hon ett tryck under din hud som gör att du hamnar i ett avslappnat tillstånd”, säger psykologen Tiffany Field, director of the Touch Research Institute vid University of Miami School of Medicine. 

Studien visar att kramar har stor betydelse för folk som är stressade, då dessa vantligtvis löper stor risk att dra på sig en förkylning. De känslor som frigörs av en kram gör att personen i fråga stressar ner och inte blir lika mottaglig för sjukdom.

Men du bör inte bara kramas av hälsomässiga skäl. Du kanske hör till de som kramas för att det är mysigt, och faktum är att den anledningen är viktigare än vad man tror.

När du får en kram utsöndras signalsubstansen oxytocin och hormonerna serotonin och dopin i din kropp. Dessa är hormoner som får dig att känna lycka och berusning, enligt Må Bättre.

Så om du är i ett förhållande – se till att kramas mycket. Den personen kan då komma att associera dessa känslor med dig. 

En kram dämpar också känslan av stress och oro, vilket hänger samman med att blodtryck och puls sjunker, enligt MåBra.

Glöm inte att dela vidare detta på Facebook och se till att ge någon du gillar en kram idag!