De förlorade sin son. Men det räddade livet på tre andra barn.

Kevin var bara ett halvår gammal när han avled i plötslig spädbarnsdöd. Tack vare att hans föräldrar donerade hans organ kunde tre andra barns liv räddas.

bebis1200x830

Kevins mamma Anna berättar för Dagens Nyheter om hur liten Kevin var när han föddes. Han hade fått för lite näringstillförsel i livmodern och fick stanna på sjukhuset en månad innan han fick komma hem.

Kevin blev bättre, men förkylning och magsjuka gjorde att han var tvungen att åka in till sjukhuset igen. När han fick komma hem efter en vecka blev magsjukan värre. Kevin slutade andas och blev helt livlös.

Anna och hennes make Jonatan åkte ambulans med Kevin in till sjukhuset, där personalen försökte få liv i honom.
– Vi satt på var sin stol framför läkarteamet och såg hur de arbetade frenetiskt. Det kändes som en evighet. Så plötsligt, efter trekvart, började Kevins hjärta att slå igen. Det var ett under! Han fördes då till en intensivvårdsavdelning och senare till Östra sjukhuset i Göteborg, berättar Anna för Dagens Nyheter.

– Där låg han i en respirator, med en massa slangar i den lilla kroppen. Ett litet hopp tändes hos Jonatan och mig även om vi insåg att den syrebrist som det långa hjärtstoppet orsakat kunde ha lett till svåra skador på hjärnan, fortsätter Anna.

Sedan fick Anna och Jonatan beskedet. Kevin var hjärndöd. Han dödförklarades tre dagar efter att han slutade andas hemma i lägenheten. Anna och Jonatan ställdes nu inför valet att donera Kevins organ eller inte.

– För oss var beslutet självklart. Jag hade långt tidigare bestämt mig för att jag vill donera mina egna organ när jag går bort och det hjälpte mig att ta beslut nu när det gällde mitt barn. Kevins död var alltigenom meningslös, men både Jonatan och jag kände att vår son kanske kunde ge nytt liv till andra personer, säger Anna till Dagens Nyheter.

Tack vare donationen räddades en liten flicka i England som behövde ett nytt hjärta. Hans njurar donerades till en pojke i Göteborg och levern donerades till en flicka i Göteborg.
– Vi godkände att Kevins hjärta, njurar och lever kunde transplanteras. Och så blev fallet. Vi vet inte exakt vilka som fick ta emot organen, men vi fick lite information. Hjärtat flögs till England och en flicka som då var fem månader gammal räddades, säger Anna till Dagens Nyheter.

Anna och Jonatan bor i Göteborg tillsammans med Kevins storasyskon Nellie och Tilda. Anna berättar att hon är glad över beslutet att donera Kevins organ.
– Det är viktigt att alla åsikter om organdonation respekteras. Att donera organ och ge nytt liv till andra är fantastiskt fint. Kevin räddade inte bara tre unga människor. Runt om dem finns familj, släkt, kompisar och vänner. Hade det inte varit för Kevin hade de tre personerna kanske inte levt i dag och då skulle alla runt omkring dem ha fått sörja och uppleva en saknad, säger hon till Dagens Nyheter.

Bebisen på bilden är inte Kevin.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna