Demenssjuka 90-åringen låg livlös på marken – då agerade Mattias blixtsnabbt

25-årige Mattias Myrén var hemma och gjorde sig i ordning inför jobbet.

Plötsligt fick han syn på en äldre man som låg livlös på gatan utanför lägenhetshuset.

Mattias tvekade inte en sekund. Han kastade sig ut för att hjälpa mannen – och hyllas nu som en hjälte för sin livsviktiga insats.

Det var under torsdagsmorgonen som Mattias Myrén gjorde den otäcka upptäckten. Genom fönstret i sin lägenhet i centrala Vimmerby såg han hur en äldre man låg livlös på marken bredvid sin rullator.

Mattias släppte allt han hade och rusade ut för att hjälpa mannen.

– Han var i 90-årsåldern och dement. Han låg på backen med kortärmar och kortbyxor och det spöregnade. Jag vet inte hur länge han kan ha legat där, men han var kritvit och iskall när jag kom ned, säger Mattias till Dagens Vimmerby.

Bildkälla: Mattias Myrén (Facebook)

Mattias ringde genast 112 och snart anlände både polis och ambulans till platsen. Samtidigt gjorde Mattias allt han kunde för att få kontakt med mannen – och till slut gav 90-åringen ifrån sig ett livstecken när han kramade Mattias hand.

– Jag fick hålla i hans hand hela tiden, han släppte den inte. Polisen fick dra loss hans hand när han skulle in i ambulansen, säger Mattias till Dagens Vimmerby.

Mannen fördes till sjukhus och Mattias kunde efter den skakande händelsen bege sig iväg till jobbet. Nu hyllas han som en hjälte – men för 25-åringen själv var det aldrig något snack om saken.

– Jag kände att jag måste agera. Jag hoppas att någon annan agerar om någon av mina anhöriga är i knipa. Det var inget snack om saken. Polisen tyckte att det var kanonbra jobbat, säger han till Dagens Vimmerby.

Dela gärna vidare om du också vill hylla vardagshjälten Mattias för hans kvicktänkta insats!