Den autistiska 7-åringens lapp är något alla borde läsa.

Något som verkligen gör mig ledsen är när jag tvingas läsa om människor som mår dåligt på grund av saker som andra människor sagt. Den här 7-åriga lilla tjejen har autism och är normalt en glad och lycklig liten tjej. Men den sista tiden hade hon flera gånger fått höra okunniga människor diskutera autism på ett riktigt dåligt sätt och detta fick henne att må dåligt. Då satte sig mamman ner med henne och började skriva om sina känslor med den lilla flickan.

7-åriga Cadence bor i Queensland i Australien. Hon är en känslig liten tjej och hon reagerar inte sällan starkt när hon läser hon något som handlar om autism. Anledningen är nämligen att hon själv är autistisk och den senaste tiden hade hon hört flera nyhetsinslag om autism och även hört andra föräldrar i klassen prata om det.

Detta fick 7-åringen att ta illa vid sig och hon trodde att hon var ”dålig”. På grund av det här kröp hon en dag in under sin lärares kateder då hon kände att detta var en säker plats att vistas på.

Under katedern började sedan Cadence och hennes mamma Angela diskutera autism genom att skriva om sina känslor på ett papper.

Såhär löd deras konversation:

Cadence: Gör autism mig dålig?

Angela: Vad får dig att fundera över om autism gör dig dålig?

Cadence: Vuxna pratar alltid om hur svårt det är att vara mamma eller pappa till barn som har autism och det sägs på TV att om du har autism så gör du människor ledsna. Och att barn som är autistiska måste sättas bakom en grind för att hålla andra säkra eller att de måste hållas bundna.

Angela: Tror du att jag tror att de här sakerna, eller att jag skulle säga så?

Cadence: Nej!

Angela: Vad tror du?

Cadence: Jag gillar inte att göra människor illa. Jag gillar inte att bli skrämd. Jag föddes autistisk men det betyder inte att jag föddes ond… Gråter du?

Angela: Ja. Jag gråter glada tårar för att du vet vad som är sant och jag gråter ledsna tårar därför att det finns många människor som inte vet vad som är sant.

Angela postade sedan den handskrivna konversationen på Facebook som en viktig läxa vi alla borde ta till oss. Där skriver hon:

”Vilka ‘meddelanden’ får våra barn höra – från oss, från andra föräldrar, i skolan, i media eller i samhället i stort? Och vilka läxorna tar de med sig hem, uttalade eller outtalade, och gör till sina egna sanningar?

Cadences sinnesskillnader gör att hon hör, ser och observerar varenda detalj som finns runt henne – varje konversation, varje syn, varje lukt; precis som många autistiska barn gör. Den här ‘konversationen’ mellan Cadence och mig började under hennes lärares kateder – en ‘säker plats’ där Cadence hade satt sig i tron att hon hon var ‘dålig’ – en tanke som hade fötts ur det hon hört från andra föräldrar och som hon hört i nyhetsrapporter.”

Angelas inlägg har hittills delats av över 1100 personer och i kommentarerna uttrycker massor av människor stöd för 7-åriga Cadence.

Det gör mig verkligen ledsen att behöva läsa om sånthär. Bara för att någon är lite annorlunda ska de inte behöva må dåligt av eller behöva höra okunniga människor prata elakt.

What ‘messages’ are children hearing – from ourselves, from other parents, at school, from media and in the general…

Posted by I am Cadence on den 11 november 2015

Jag hoppas att Cadence får se vilket stöd hon har och att hon aldrig mer behöver må dåligt på grund av saker hon hör från sin omgivning. Gilla gärna om du håller med