Den gravida kvinnan har inte råd med mat och börjar gråta. Då gör främlingen något som jag vill hylla om och om igen.

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Så lyder det citat, eller ordspråk, som utan tvekan är ett av mina absoluta favoriter. Jag försöker därför själv att leva efter detta motto så mycket jag bara kan för jag är övertygad om att vi alla kan göra en insats för våra medmänniskor oavsett hur liten den än är. Den här berättelsen är påhittad för att förmedla just detta budskap och inspirera fler av oss att tänka till en extra gång när vi ser någon som verkar finna sig i en utsatt eller jobbig situation. Jag delar den här historien med er så att även ni kan inspireras och ni får gärna dela den vidare om ni gillar vad ni läser.

Jag håller på att packa upp varor på hyllorna i butiken när jag noterar hur en kvinna har stått i samma varugång under en ganska lång tid. Jag ser direkt att hon är gravid och att hennes graviditet verkar vara ganska långt gången. Det ser dessutom ut som att hon har gråtit. Hon bläddrar bland en massa kuponger som hon har i ett kuvert och hon granskar varje vara noggrant innan hon ställer tillbaka den på hyllan.

En annan kvinnlig kund kommer gående ner för samma varugång och det verkar som att hon betraktar den gravida kvinnan med stort intresse. Efter en stund går hon vidare men återvänder bara någon minut senare och går med målmedvetna steg fram till den gravida kvinnan.

Kunden: ”Ursäkta mig, jag kanske går alldeles för långt nu och snälla, säg till mig om så är fallet men… är du orolig över att du inte ska ha råd att betala för dina varor?”

Den gravida kvinnan: ”Helt ärligt så ja, det är jag. Hur visste du det?”

Kunden: ”För några år sedan gick jag igenom en riktigt tuff graviditet. Jag var så sjukt att jag inte kunde jobba och jag blev till och med av med jobbet. Det var en riktig kamp att få ihop livet. Jag brukade spendera flera timmar i mataffären med varenda kupong jag kunde hitta i desperata försök att spara en krona eller två. När jag såg dig var det som att se mig själv i spegeln. Såhär är det, jag har precis betalat för mina varor och jag fick några kronor över efteråt. Jag vet att det inte är mycket men jag skulle gärna vilja ge dig det här.”

Hon sträcker sedan över 200 kronor till den gravida kvinnan som omedelbart får tårar i ögonen.

Den gravida kvinnan: ”Du har ingen aning om hur mycket det här betyder för mig. Min make har precis lämnat mig för en annan kvinna. Jag vet inte hur jag ska kunna försörja mig själv och mitt barn. Min mamma och bror dog i år och jag har ingen att vända mig till.”

Kunden: ”Efter den tuffa tiden jag gick igenom så blev saker och ting mycket bättre för mig. Det kanske låter som en klyscha men jag är övertygad om att livet kommer att bli bättre för dig och att du kommer att bli en starkare människa av det du nu går igenom. Håll bara ut, okej?”

Den gravida kvinnan: ”Kan jag få ge dig en kram?”

Kunden: ”Självklar.”

De två kvinnorna kramar sedan om varandra en lång stund. När de sedan släpper taget om varandra torkar båda två tårar ur sina ögon. De märker ingenting, men även jag får gnugga mina ögon rena från tårar.

Den här kvinnans underbara medmänsklighet tycker jag förtjänar alla hyllningar i världen. Om du håller med får du gärna klicka på dela här under så att fler kan läsa om vad hon gör.