Efter sportlovet: Svenska skolan inför totalt mobilförbud hela dagarna.

Mobilförbud för elever är en trend som har blivit allt mer vanligt förekommande runt om i landet. Vi har tidigare berättat om skolor som har förbjudit mobiler på lektioner, andra skolor som har förbjudit telefonerna även på rasterna – och nu efter sportlovet hakar Rödsleskolan i Oskarshamn på med en egen variant för att ge eleverna mer lugn och ro.

När eleverna på högstadieskolan i Oskarshamn återvände efter sitt sportlov på måndagen möttes de av en ny regel. Ungdomarna var tvungna att lämna in sina mobiltelefoner till läraren – och sina kära ägodelar får de sedan inte se förrän det är dags att gå hem för dagen, då mobilerna återigen kan hämtas ut från en liten låda. Med andra ord blir det mobilfritt hela dagen lång.

Förbudet beror framförallt på att lärarna fått ägna mycket tid på lektionerna åt att reda ut problem på sociala medier, som mobbning och trakasserier, istället för att bedriva undervisning.

Redan har positiva effekter kunnat märkas av på Rödsleskolan.

– Den största skillnaden är att eleverna är mycket gladare – de skrattar mycket mer och pratar mer med varandra, säger läraren Marina Hedman till SVT.

Dessutom fungerar undervisningen bättre utan mobiler som stör.

– Vi har lättare för att koncentrera oss på lektionerna, säger åttondeklassaren Emma Hjelm till SVT.

Till att börja med kommer Rödsleskolans mobilförbud att pågå fram till påsklovet.

Dela gärna vidare om du tycker att mobilförbudet är en bra idé för att fokus ska kunna ligga på just undervisningen.