Efter stora coronademonstrationen – överläkarens starka vädjan till de som trotsar råden: ”Blir förtvivlad”

Bara några minuter efter att en demonstration mot coronarestriktioner startat i Stockholm under 1 maj fick polisen upplösa den. Flera personer fick föras bort av polis, som enligt SVT blev utsatta för våldsamt motstånd. 

I ett inslag från Expressen säger överläkaren Johan Styrud att demonstrationerna kan leda till ökad smittspridning, och han kallar deltagarnas agerande “förskräckligt oansvarigt”. 

Polisen fick jobba hårt med att upplösa en större protestmarsch som ägde rum i Stockholm under lördagen. Totalt samlades ett hundratal personer i Vasaparken, varav flera fick bäras bort när de inte lydde polisen och trotsade restriktionerna. 

STOCKHOLM Demonstranter under första majtåget för frihet och sanning. Max Winter och Filip Sjöström är ledande figurer bakom demonstrationen. Foto: Carl-Olof Zimmerman/ TT

Överläkarens kritik

De folksamlingar som bildades på grund av demonstrationen gick emot alla regler om avstånd som råder på grund av pandemin. Ett beteende som gör överläkaren Johan Styrud som han själv beskriver det: “Förtvivlad”, enligt Expressen

“Det största vetenskapliga stödet är just att inte träffa så många på samma ställe. Så demonstrationer och att träffas många samma ställe är helt fel. Man tar inte ansvar”. 

Skeptisk till covid-19:s dödlighet

Demonstrationen var en uppföljning på ”Tusenmannamarschen för frihet och sanning”, som ägde rum på Södermalm den 6:e mars.

Marschen arrangerades av stockholmaren Filip Sjöström, med målet att få regeringen att häva restriktionerna då han anser att de inte behövs. 

– Att säga att det är covid-19 som orsakar sjukdom och död just nu, är helt enkelt inte korrekt. Det är en teori, tillsammans med andra teorier, sa Filip Sjöström till Mitt i tidigare.

STOCKHOLM Filip Sjöström under första majtåget för frihet och sanning. Max Winter och Filip Sjöström är ledande figurer bakom demonstrationen. Foto: Carl-Olof Zimmerman/ TT

Överläkaren: ”Jag är förskräckt”

De som resonerar som Filip och trotsar restriktionerna gör överläkaren Johan Styrud förskräckt. I en videointervju med Expressen uttrycker han sin oro: 

“Det är väldigt lätt för folk som inte är tillräckligt insatta att tro att det här inte är någon allvarlig sjukdom. Vi som har jobbat i den här sjukdomen, vi kan inte förstå hur man kan ha såna här konstiga argument.

Covid-19 har varit en fruktansvärd pandemin, och ställer enorma krav på sjukvården i hela vårdcykeln. Så vi är mycket ansträngda”, säger Johan Styrud.

IVA-sköterska.
Foto: TT

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required