Emily gick oförklarligt upp i vikt – då hittar läkaren okända kvinnosjukdomen

Emily Bartley var både ledsen, frustrerad och förtvivlad. 

Redan när hon fyllde 10 år började hon oförklarligt gå upp i vikt. Trots att hon idrottade mer än sina jämnåriga klasskamrater, blev hon bara tyngre och tyngre. 

När hon skulle börja högstadiet vägde hon runt 15 kilo mer än sina klasskamrater, det hjälpte inte att hon tränade varje dag. 

Emily kunde bara se på när vågen visade nya kilon, men hon var fast besluten om att göra något åt saken. När hon fyllde 14 började hon lägga om kosten och öka träningsdosen till två pass om dagen. 

Hon tappade visserligen lite i vikt, men problemen kvarstod. 

Emily visste att något var fel. Efter nya dieten och träningsprogrammet noterade dock Emelie en viktig detalj alla hade missat: hennes extrakilon lagrades framförallt i benen.

Så småningom blev hennes ben så oproportionerligt stora, att hon grät bara av att resa sig upp.

Efter år av lidande och värk i benen sökte Emily upp en läkare som anade vad det kunde vara. Han tog en titt på Emilys enorma underkropp och konstaterade att hon hade en sällsynt sjukdom som bara drabbar kvinnor.  

Fox News

Emily diagnosticerades med Lipödem, en kvinnosjukdom som är okänd för många. 

Symptomen påminner mycket om lymfödem, men vätske- och fettsamlingarna är symetriska och finns oftast i båda benen.

Fox News

Sjukdomen har tre stadier: Först är huden mjuk och jämn, vid djupare tryck i huden kan man känna små bubblor eller knölar. 

I steg två bildas fettknölar på höfterna, insidan av låren och knäna samt vid anklarna. Svullnanden i kroppen ökar under dagarna, men brukar lägga sig vid vila.

I tredje stadiet är svullnanden alltid närvarande, det finns ett överhäng av fett och hud.

Fox News

Kvinnor är mest utsatta, och enligt studier vid tyska Földikliniken förekommer lipödem hos elva procent av alla kvinnor, skriver Allers.

Oftast kommer sjukdomen, som är ärftlig, i samband med hormonella förändringar, till exempel vid puberteten eller under en graviditet. 

Wikipedia

Att benen blir svullna beror på att kroppens reningsverk, lymfsystemet, inte klarar av att transportera bort vätska från benens vävnad.

Det bildas istället fettvävnad, som är mycket svår att att bli av med. 

Shutterstock

I Sverige jobbar flera organisationer med att öka kunskapen om lipödem, som många anser är en okänd och oerkänd fettcellsförändring.

Därför är det lätt hänt att läkare har svårt att diagnosticera sjukdomen, kunskapen är helt enkelt för dålig som det ser ut nu. 

Facebook/Svenska Ödemförbundet

Det finns heller ingen bot för sjukdomen i dagsläget; den enda lösningen är fettsugning. 

Några hjälpmedel kan dock lindra symptomen, som kompressionsstrumpbyxor, träning och en strikt kost. 

I Emily’s fall valde hon att genomgå en operation för att fettsuga låren, något som förhoppningsvis kommer hjälpa henne i framtiden. 

Fox News

Du kan se Emily berätta mer om sjukdomen och sin operation i videon nedan:

Vill du veta mer om denna kvinnosjukdom kan du kolla in Svenska Ödemförbundet, som har en Facebook-sida

Och dela gärna denna artikel vidare, så att vi tillsammans kan öka kunskapen kring oförklarliga viktökningar och lipödem. 

Förhoppningsvis kan det hjälpa någon där ute!