Emma tog med sig morfar Hasse på tågluff – nu upptäcker de Europa tillsammans: ”Väldigt häftigt”

Hasse Lehto och barnbarnet Emma Staaf Blom bestämde sig för att göra en minnesvärd resa ihop.

Just nu är de ute på tågluff för att upptäcka Europa tillsammans.

– Man har ju olika referensramar, och det är väldigt häftigt, intressant och berikande, säger Hasse Lehto till Newsner.

I ett mycket uppskattat inlägg i Facebook-gruppen Tågsemester så skrev Hasse Lehto, 79, att han och barnbarnet Emma Staaf Blom, 20, tillsammans skulle ge sig ut i Europa på tågluff.

Det är inte helt vanligt att ett barnbarn tar med sig morfar ut på tågluff – men så härligt det låter!

Vi på Newsner blev förstås intresserade av att höra mer om deras resa och ringde därför upp de två för att höra mer.

– Det började med att vi bara skulle åka till München och kolla på fotboll, men med tiden så planerade vi in flera ställen, säger Emma Staaf Blom.

Hasse och Emma på tågluff
Foto: Privat

Både Emma och Hasse delar särskilt två intressen i livet – fotboll och musik. Frågan kom på tal om de två inte skulle ta och resa till München för att gå på fotbollsmatch och se idolen Magdalena Eriksson spela.

När det sedan visade sig att Interrail hade rabatt på sina tågluffarbiljetter så passade de på att planera in en längre resa.

Tisdagen den 16 april gick avfärden från hemstaden Gävle och ner söderut mot kontinenten. Totalt kommer de att vara borta i två veckor.

”Resan själva målet”

När Newsner når duon på fredagen så befinner de sig på järnvägsmuseet i Nürnberg. Hittills har de hunnit med Köpenhamn och Hamburg, men flera stopp väntar. De ska se München, Zürich och Köln därtill.

– Nu åker vi ju till massa ställen som jag har varit på och som jag gillar. Och jag vill ju gärna visa upp de här städerna, säger Hasse Lehto.

Hasse är sedan långt tillbaka en van resenär. Strax innan pandemin började han att tågluffa på egen hand. Nu är han dock glad för att barnbarnet gör honom sällskap.

– Jag tycker det är skitrist att köra bil, då är det mycket roligare att åka tåg så man får se lite mera, säger Hasse och fortsätter:

– För mig är resan själva målet, inte att bara ta sig från A till B.

Hasse och Emma på tågluff
Foto: Privat

Åldersskillnaden inget hinder

Båda är eniga om att det är trevligt att resa ihop. De har mycket att diskutera och drar även många lärdomar av varandra, inte minst med tanke på åldersskillnaden.

– Man har ju olika referensramar, och det är väldigt häftigt, intressant och berikande, säger Hasse.

Höjdpunkten på resan har hittills varit jazzklubben Cotton Club i Hamburg. Det var ett ställe som passade de båda perfekt. Hasse är nämligen en stor jazz-entusiast och Emma en duktig sångerska. På kvällen så hade klubben ett öppet ”jam”, där Emma fick sjunga.

Emma utanför jazzklubben Cotton Club.
Emma utanför jazzklubben Cotton Club. Foto: Privat

Kan bli fler resor i framtiden

Och det verkar redan nu som att det kan bli aktuellt med en till resa tillsammans framöver.

– Jag är sugen på att åka till Zurich och se Raphael Jost som brukar ge julkonserter som passar min musiksmak som en smäck. Och då får gärna Emma följa med, säger Hasse.

Det har sina fördelar att resa ihop med morfar.

– Jag är ju en sån där som lätt kan bli stressad, det är därför väldigt bra att jag åker med morfar. För då är det han som har koll på det mesta, säger Emma och skrattar.

Vi önskar en båda en fortsatt lycklig resa!

Dela gärna den här artikeln på Facebook! Kanske inspirerar det fler att vilja tågluffa med sina barnbarn!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev