Fler kyrkor stoppar barnens skolavslutningar: ”Då måste vi säga nej”

.

Eleverna på en skola i den lilla orten Saleby utanför Lidköping inte får ha sin skolavslutning i kyrkan.

Det efter att kyrkohedern stoppat firandet på grund av att den inte innehöll några religiösa inslag, någonting som fick lokalbefolkningen att rasa.

Nu tvekar kyrkor kring att ha skolavslutningar – och säger även nej.

Det var i förra veckan som lokalbefolkningen i orten Saleby utanför Lidköping gick samman och rasade mot kyrkan.

Fick inte arrangera skolavslutning i kyrkan

Anledningen, att eleverna på Vinningaskolan och Salebyskolan stoppats från att få arrangera sin skolavslutning i kyrkan.

Kyrkoherden Judith Fagrell tillsammans med kyrkorådet menade då att skollagen styr i detalj när det gäller vad som får och inte får sägas i samband med ceremonin.

– Det är inte sällan de försöker planera vad vi ska säga. Då blir det att vi uppehåller kyrkan som en lokal när det egentligen är Guds hus, sa Fagrell då till Expressen.

Foto: Mons Brunius/TT Nyhetsbyrån. OBS. Bilden har ingenting med artikeln att göra.

Enligt skollagen får skolavslutningar endast ske i kyrkomiljöer om det inte förekommer några religiösa inslag så som bön, välsignelse eller trosbekännelse.

Samtidigt menar Judith Fagrell att det inte går att arrangera en skolavslutning i en kyrka utan religiösa inslag.

Fler kyrkor tvekar

Fler kyrkor i Sverige går nu ut och tvekar och även tackar nej till skolor som vill ha sina skolavslutningar i kyrklig miljö.

Selångers församling utanför Sundsvall tackade nej till en skola i närområdet med motiveringen att man inte hyr ut kyrkan.

– Vi välkomnar fortfarande skolan att ha en avslutning i samverkan med oss, inom ramarna för skollagen. Men när någon vill hyra lokalen måste vi säga nej. Vi hyr inte ut till konserter heller, säger kyrkoherde Bror Holm till TT.

I dag väljer 47 procent av svensk skolor att arrangera sina skolavslutningar i kyrkan, enligt en undersökning gjord av Kyrkans Tidning skriver TT. Det är en siffra som har varit högre tidigare år.

”Ska vara till för alla”

Gunilla Hallonsten, präst och avdelningschef på Svenska kyrkans kansli i Uppsala, poängterar att kyrkan ska vara till för alla.

Foto: Gorm Kallestad/TT Nyhetsbyrån. OBS. personen på bilden har ingenting med artikeln att göra

Samtidigt menar hon att det är upp till varje församling att själva bestämma hur de bedriver sin verksamhet och därigenom tillåter skolavslutningar eller inte.

– Det finns ingen central linje som alla måste följa. Vissa har en lite mer öppen inställning till det hela, andra inte. Men på nationell nivå strävar vi efter att kyrkan ska vara ett kulturarv som är till för alla, oavsett religionstillhörighet, säger hon till TT

TT: Tror du att fler församlingar kommer säga nej till skolavslutningar framöver?

– Vi har ju kyrkomöten varje år där alla är välkomna att vädra sina åsikter, men än så länge har jag inte sett några sådana signaler, säger Hallonsten.

Tycker du att barnen ska få ha skolavslutning i kyrkan eller inte?

Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!