Flera äldre hittades döda i covid-19 på sina rum – nu får kommunen skarp kritik

Flera äldre personer som varit smittade med covid-19 har hittats avlidna på deras rum i Eskilstuna och Katrineholm, nu får kommunerna starkt kritik av Inspektionen för Vård och omsorg, det rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

IVO – Inspektionen för Vård och Omsorg, riktar stark kritik mot Eskilstuna, Katrineholm och Flens kommun för hur de skött vården av äldre personer under pandemin. 

Enligt SVT Nyheter Sörmland har det rapporterats flera fall i både Katrineholm och Eskilstuna där äldre hittats avlidna på deras rum, efter att de lämnas utan uppsyn när de var sjuka i covid-19. 

OBS: Bilden är en genrebild. Foto: TT

”Den som har mycket kort tid kvar att leva bör inte lämnas ensam om den inte önskar det”, skriver Inspektionen för Vård och Omsorg. 

Äldre hittades döda på sina rum

IVO har tidigare kritiserat Sveriges samtliga regioner för bristande vård på äldreboenden. Nu stärker de sin kritik genom att redovisa en fördjupad journalgranskning hos 55 kommuner och privata utförare, där resultatet är oroväckande. 

IVO konstaterar att det förekommit fall i Eskilstuna och Katrineholm där äldre med covid-19 har hittats döda på sina rum.

Eskilstuna kritiseras i fler ärenden. Enligt SVT har det avslöjats att sjuksköterskor inlett palliativ vård för äldre i livets slutskede, utan föregående kontakt med läkare. 

Träffat både smittade och andra

IVO uppmärksammar också de stora riskerna med underbemanning i Eskilstuna kommun. Bland annat har de inte lyckats hålla demenssjuka med coronasmitta skilda från övriga brukare.

Foto TT

Det framgår att på grund av personalbrist har anställda varit tvungna att hjälpa varandra över enhetsgränserna. Detta har inneburit att personalen träffat både smittade och friska brukare.

Vill se anpassad personalbemanning

IVO menar att personalbemanningen i kommunen måste anpassas med anledning av detta.

Samtliga Sveriges 21 regioner har tidigare fått kritik från IVO för bristande vård på äldreboenden, enligt Aftonbladet. 

Enligt SVT ska kommunerna som kritiseras av IVO berätta för myndigheten om vilka åtgärder som görs för att åtgärda bristerna, senast 15 mars i år.

Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required