Föräldrarnas fel om deras barn blir kräsna med maten, enligt ny forskning.

Barnens favoritmat bestäms av familjen och dess matkultur – inte av arv eller gener. Det visar en ny studie som har genomförts i Danmark, skriver norska TV2.

Forskare har tittat närmare på 20 000 danska barns matvanor. 42 procent av barnen är i åldrarna 10-12 år och resterande deltagare var i olika åldrar. De fick smaka och lukta på en rad olika maträtter. Bland annat korianderolja, rågbröd, brunsås och tång.

Det visade sig att det som var avgörande för barnens reaktioner var om de kände till smakerna och lukterna sedan tidigare. I studien skriver man: ”Vi tycker om det vi känner till. Genetik och arv har ingenting med saken att göra.”

Det sistnämnda var något som forskare tidigare trodde, men den här omfattande studien visar alltså att barnens smak framför allt avgörs av miljö.
– Vill man att barnen ska äta en varierad kost, då ska man ge dem många alternativ genom hela barndomen, säger Michael Bom Fröst till TV2.

Studien är en del av det danska matprojektet ”Smak för livet”. Forskaren och smakexperten Annemarie Olsen är en av förgrundsdestalterna. Hon menar att det är enkelt att lära barnen äta varierad och nyttig kost, men det krävs tålamod. Här nedanför är några av hennes metoder:

• Låt barnen provsmaka maträtter mer än en gång, men ta det steg för steg. Om de inte gillar det första gången, kanske det kan vara läge att testa igen några dagar senare. För äldre barn kan det ta upp till 15-20 smakprover innan de tycker om smaken.

• Belöna inte barnen med efterrätt bara för att de provar någonting nytt. Belöna i stället med uppmuntrande ord.

• Lär barnen att man måste inte tycka om någonting, men det kan ändå vara värt att prova. Ingen press.

• Se till så att barnen får bra förebilder. Visa själv att man som förälder också testar saker som man ibland tycker om och ibland inte.

• Tricksa in grönsaker i favoritmaten. Både pizza och tacos kan vara nyttigt om man bara tillagar det rätt. Mindre onyttigheter och mer grönsaker.

Publicerad av Newsner Familj. Gilla gärna!