Förbudet mot mobilerna gav ordning och reda i klassrummet.

Att mobiler är bra till mycket råder det ingen tvekan om, men i klassrummet är det kanske inte lika självklart att mobilen måste finnas till hands hela tiden. Det kan rentav leda till att lektionerna störs och blir oroliga när ett helt klassrum har fullt upp med att fippla på sina mobiltelefoner. Med anledning av detta har flera svenska skolor testat att införa förbud mot mobilerna under lektionstid, något som vi rapporterar om flera gånger tidigare. När Västerskolan i Uddevalla hakade på trenden möttes beslutet till en början av protester från eleverna. Men nu är det ett helt annat ljud i skällan.

Flera skolor har fått nog av elever som sitter djupt försjunkna i sina mobiltelefoner under lektionstid och på grund av detta inte hänger med i undervisningen. Detta fenomen är ingen nyhet för Västerskolan i Uddevalla. Det gick till och med så långt att det uppstod konflikter mellan eleverna sedan de fotograferat eller filmat varandra och sen lagt ut på olika sociala medier.

– Jag skulle inte vilja kalla det för mobbning, men vi har haft incidenter där eleverna filmat eller fotograferat och lagt ut på platser där de inte vill hamna, säger ger Mikael Holm, lärare i årskurs 9, till Bohusläningen som var först med att rapportera nyheten.

Med anledning av detta fick skolan nu och bestämde sig för att agera. I början av terminen infördes därför mobilförbud i årskurs 7 och sedan några veckor tillbaka gäller förbudet även för årskurs 4 till 6. Resultatet? Ordning och reda och en mycket lugnare miljö under lektionerna. Och förbudet fick även positiv effekt på rasterna där det tidigare varit fullt fokus på mobilerna.

– Alla slutade att leka, de satt med sina telefoner i stället på rasterna. När vi tog bort telefonerna blev det en helt annan leksituation, säger Susanne Hollertz, lärare i årskurs 4–6.

Och även om eleverna till en början var upprörda över beslutet och protesterade mot det har de nu insett fördelarna med mobilförbudet.

– Jag tycker att det är lugnare nu. Det är skönare att sitta och arbeta med det man ska göra när inte mobilerna stör, säger eleven Carl Edvardsson till Bohusläningen.

Om du också tycker att mobilförbud är något fler skolor borde införa får du gärna klicka på dela här under!

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna