Folket tappar förtroende för Stefan Löfven: ”Har börjat prata om skattehöjningar”

Svenska folkets förtroende för statsminister Stefan Löfven har rasat sedan regeringsbildningen, det visar Demoskops förtroendemätning.

– Man har börjat prata mer om kommande skattehöjningar, och det är tänkbart att det kan spela in lite grann, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Expressen.

Under regeringsbildningen i höstas visade siffror att folket hade högt förtroende för Stefan Löfven (S), men under de två månader som passerat sedan dess har många åsikter förändrats.

Från att vara den partiledare med högst förtroende har Löfven sjunkit ner till tredje plats, det visar Demoskops senaste förtroendemätning.

– Stefan Löfven har haft ett rätt högt förtroende under regeringskrisen, men det har runnit av lite grann nu när det är över. Tydligast märks det bland C- och L-väljarna, som slöt upp bakom honom när konflikten var större. Nu börjar vardagen återvända igen. Väljarna börjar också uppfatta att vi går mot ekonomiskt svagare tider. Man har börjat prata mer om kommande skattehöjningar, och det är tänkbart att det kan spela in lite grann, säger Peter Santesson, opinionschef på Demoskop till Aftonbladet.

Foto: Wikimedia Commons

Pratar om en skattehöjning

Numera toppas förtroendelistan av Ebba Busch Thor, som ökat med 6 procent sedan mätningen i februari. Enligt Demoskops opinionschef Peter Samuelsson så kan det bero på att hon lyckats fånga väljargrupper som tidigare varit svåra att nå.

Foto: Anders Wiklund/TT