Forskarna bekräftar: Kvinnor använder hjärnan mer än män – och behöver därför mer sömn

En vanlig orsak till tjafs i många förhållanden är brist på sömn. När väckarklockan ringer och barn ska kläs för dagis eller hunden ska ut på tidig promenad eller andra bestyr ska göras blir det lätt en argumentation om vem som ska få ligga kvar i sängen.

Ska man utgå från forskning så är det kvinnan som är i mest behov av lite extra sömn, då hon använder sin hjärna mer. Detta menar sömnprofessorn Jim Horne, vid Loughborough University, något som brittiska Metro skriver om.

Generellt upplevs det som att män är mer morgontrötta än kvinnor, men lyssnar man på forskarna så ska kvinnan passa på att sova så mycket hon kan, av en intressant anledning.

– Ju mer komplex hjärna, desto mer sömn behöver du. Kvinnor har en förmåga att göra flera saker samtidigt och är mer flexibla. De använder helt enkelt mer av sin hjärna än vad män gör. Därför behöver de också sova mer, säger Horne till Metro.

Kvinnor multitaskar mer än män

I sina studier visar Horne att kvinnor multitaskar mer än män, vilket tar energi som gör att deras hjärnor behöver mer tid för återhämtning.

Horne visar också att sömnbrist sliter mer på kvinnor än män. En kvinna som har sovit för lite blir lätt arg eller nedstämd, medan män inte reagerar lika hårt på sömnbrist, det skriver Metro.

Foto: Shutterstock

Dela gärna för att låta andra ta del av denna forskning.