Forskning: Ju mer tid du tillbringar med din mamma, desto längre lever hon

Var det länge sedan du träffade din mamma?

Enligt en studie från 2012 borde du bjuda in henne på middag – NU!

I studien konstateras att ensamhet är en viktig faktor när det gäller livskvaliteten hos äldre vuxna. Att vara ensam ökar risken för depression, kognitiva nedsättningar och hälsoproblem som hjärt- och kärlsjukdomar – något som i sin tur kan leda till en tidigare död.

Specifikt tittade forskarna på 1600 vuxna med en medelålder av 7 år.

Forskarna fann att 23 procent av deltagarna som rapporterade att de var ensamma dog inom sex år under studien, medan endast 14 procent av dem som uppgav att de hade sällskap dog under samma sexårsperiod.

Resultaten, som publiceras i JAMA Internal Medicine, förblev detsamma även efter en kontroll av hälsa och socioekonomisk status.

En annan studie från 2010, publicerad i tidskriften PLoS Medicine, visade att sociala band kan vara lika viktigt för att förlänga livet som att behålla en sund vikt och vara aktiv istället för stillasittande.

”Våra sociala relationer är viktiga, inte bara för vår livskvalitet, utan också för hur länge vi lever”, säger studiens författare Julianne Holt-Lunstad, PhD, docent i psykologi vid Brigham Young University i Utah.

”Under hela mänsklighetens historia, har vi förlitat oss på varandra för att överleva. Vi har hjälpt varandra för att hitta saker som skydd och mat. Trots att vi utvecklats om idag kan leva mer självständigt, verkar det som om våra relationer ändå fortfarande påverkar oddsen för överlevnad”, säger Julianne Holt-Lunstad

Skratt är ett motgift

Forskning har visat att ensamhet och social isolering är skadligt för vår hälsa. I själva verket har ensamhet kallats en större hälsorisk än rökning eller övervikt .

Att umgås med nära och kära eller vänner leder också ofta till skratt.

Skrattar är ett kraftfullt motgift till sviktande hälsa och har visat sig stärka immunförsvaret, ge lägre blodtryck och stimulera både blodflödet och hjärnaktiviteten.

Så vad väntar du på?

Planera in en träff med din mamma eller pappa. Umgås och skratta med varandra!

Att tillbringa tid med dina föräldrar gynnar dig själv också. Du blir visare och får chansen att lära dig saker över generationsgränserna. Och helt ärligt – inte förstår dig riktigt på samma sätt som din mamma och pappa!

Låt forskningen tala: Dela gärna vidare denna artikel på Facebook så att fler förstår hur viktigt det är att inte glömma bort sin mamma eller pappa!