Förskolan ska bli granne med barnmördare på psyket – kommunens förslag

På grund av miljöproblem tvingas förskolan Äventyret i Säter att byta lokaler. Sedan kommunen blev varse om problemet har de jobbat med att hitta nya lokaler för barnen, och nu har de kommit på en lösning – en tom avdelning i anslutning till rättspsyk i Säter. 
– Om det bedöms som okej att vi går in där säkrar vi med extrapersonal och kodlås, säger förvaltningschef Ulf Månsson.

Fuktproblem på förskolan Äventyret gör att verksamheten tvingas flytta tills problemet är fixat, och kommunens val har fallit på en tom avdelning intill Säters rättspsyk. Detta innebär att barn och personal kommer att få dela entré med psyket. 
– Det stämmer bra. Det är en avdelning som vi har fått tillgång till under tre månader, säger Ulf Månsson, förvaltningschef vid barn- och ungdomsförvaltningen i Säters kommun till Aftonbladet

Flytten är ännu inte spikad, men om det blir som kommunen vill så kommer den att ske i april. De föräldrar som Aftonbladet pratat med är dock inte positiva till planen, då några av landets farligaste psyksjuka brottslingar vårdas där, bland annat mannen som dömdes för mordet på femåriga Sabina, 2003. 
– Vårt barn kommer inte sätta sin fot där. Vi måste försöka jobba för att de ska ta ett annat beslut, säger en förälder till Aftonbladet

Kommunen svarar med att de kommer att gardera sig med säkerhetsåtgärder om flytten blir av: 
– Om det bedöms som okej att vi går in där säkrar vi med extrapersonal och kodlås, säger förvaltningschef Ulf Månsson.

Enligt Ulf Månsson föll valet på psykets avdelning då alla andra alternativ skulle ta lång tid, och att man skulle få lov att dela upp förskoleenheten, vilket skulle bli problematiskt för personalen. 

Det är förståeligt om man inte känner sig bekväm med att ha sitt barn intill dömda brottslingar dagligen. Dela gärna om du håller med och vill uppmärksamma kommunens plan.