Frans, 12, räddade sin lillasyster ur brinnande huset: ”Kunde gått riktigt illa”

Frans, 12, var ensam hemma med lillasyster Juni, 6, när det började brinna i familjens radhus i Hägersten. När Frans kände rökdoften som spred sig på hela mellanvåningen agerade han blixtsnabbt, och såg till att få ut sin syster. 

– Det kunde gått riktigt illa. Man blir stolt och tacksam, säger Frans mamma Eva Massamiri till Newsner. 

Klockan var runt åtta på kvällen när Robert Massamiri gick för att hämta äldsta dottern från gymnastikträningen. Han skulle bara vara borta några minuter, och under tiden fick sonen Frans se efter sin lillasyster då mamma Eva inte kommit hem än. 

Började brinna i papperskorgen

Plötsligt händer det som alla föräldrar bävar för när deras barn är ensamma hemma. Det börjar brinna

– Frans satt och spelade tv-spel med sina hörlurar på sig, och Juni var uppe och hjälpte till med att förbereda middagen. Samtidigt börjar det brinna i papperskorgen, har de konstaterat efteråt. Jag tror att Juni blir lite chockad men hon vet inte riktigt vad hon ska göra, så hon springer ner till Frans och tar av honom hörlurarna. Då hör han att brandvarnaren gått igång, säger Eva till Newsner.

Försökte rädda husdjuren

Frans sprang upp och såg att hela mittenvåningen var rökfylld. Branden spred sig och Frans enda fokus var att få ut lillasyster Juni från huset.

– Frans lyfte upp Juni för trappen och bar ut henne på gatan. Hon gråter hysteriskt. Sedan sprang Frans in igen för att försöka släcka elden. Vi har två husdjur som han är väldigt mån om, så han var orolig för dem och ville också rädda huset. Jag tror att allt han tänkte var att ‘Jag måste släcka elden’, säger mamma Eva Massamiri.

Eva berättar att Frans tog de första skålarna han såg och fyllde dem med vatten, i hopp om att kunna släcka elden.

– Det stod några stora skålar framme som han fick syn på. Så han fyllde dem och kastade vatten på elden, säger Eva.

Foto: Privat

Tillbringade natten på sjukhus

Frans kastade vatten på eldsvådan men utan resultat, under tiden hade grannarna ringt brandkåren som snart var på plats för att släcka branden. 

Familjen fick tillbringa natten på sjukhus, då Frans och Juni hann andas in en hel del rök. Dagen efter konstaterade sjukpersonal att de var okej och kunde lämna sjukhuset.

Tack vare Frans snabba agerande slutade allting bra för honom och sexåriga Juni. 

Mellanvåningen av familjens radhus blev kraftigt rökskadat av branden, vilket krävt en renovering som gjort att familjen inte kunnat bo där sedan händelsen inträffade.

Familjen Massamiri hoppas få återvända hem i veckan, men enligt Eva är de mest lättade och tacksamma över att barnen och husdjuren klarade sig bra. 

– Det är sånt här som man tänker aldrig ska hända, men så gör de det, säger Eva. 

Foto: Privat

Sonen Frans har hyllats som en riktigt hjälte sedan han räddade sin lillasyster.

Efter händelsen har han berättat för sin mamma att han ville använda brandsläckaren, men han visste inte hur man gjorde. Detta har gjort att mamma Eva vill uppmana alla föräldrar att visa sina barn hur man använder en brandsläckare. 

– Jag tror att de flesta barn vet att den finns, men inte hur man faktiskt ska göra med den, säger Eva till Newsner.

Dela gärna för att hylla tolvårige Frans, och för att sprida mamma Evas råd om att lära barn hur man använder brandsläckaren.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required