Grattis Dagny, 105 år! – nu avslöjar Sveriges coolaste bloggare hemligheter från sitt liv

Att leva tills man är över 100 år är ovanligt, ännu mer ovanligt är det att vara pigg och alert vid den åldern, men när man ser Dagny Carlsson förstår man att ålder bara äe en siffra. Idag är fyller hon 105 år och är Sveriges, kanske världens, äldsta bloggare. Under hennes liv har hon hunnit med en hel del som vi alla kan lära oss något av. 

1912, samma år som Titanic sjönk, föddes Dagny Carlsson. Över 100 år senare är hon inte bara med i matchen, hon kan också titulera sig som Sveriges äldsta bloggare. 

Tekniken utvecklas allt fortare, och för de som inte växte upp i det digitalt styrda samhället kan det vara svårt att hänga med. Därför har Dagny Carlsson imponerat alla med att gå en datakurs, blogga och använda smart phone efter att han passerat 100 år. 
– Om man inte utvecklas stagnerar man, då blir det bara tråkigt, har Dagny sagt till SVT tidigare.

Facebook/Dagny Carlsson Fanpage

På 105 år kan man hinna med mycket, och det har Dagny sannerligen anammat. Hon föddes i Kristianstad, men uppväxten var långt ifrån perfekt. Hon kände sig oönskad hemma och gifte sig med en man som inte var bra för henne. Han hade alkoholproblem och spelade mycket, och dessutom var han väldigt svartsjuk och försökte hålla Dagny tillbaka.

Dagny ville skiljas, vilket inte var vanligt att man gjorde på den tiden. När maken vägrade skilsmässa så rymde Dagny för att leva sitt liv som hon ville, det berättar Hemmets journal. I smyg hade hon sökt utbildning i Norrköping och sparat pengar till eget boende, därför tog hon sitt pick och pack och lämnade Örebro.

Det var på Gröna Lunds dansbana som Dagny kom att träffa sitt livs kärlek – Harry. I tidigare intervjuer med Expressen har Dagny beskrivit det som kärlek vid första ögonkastet. När Dagny träffade Harry var hon fortfarande gift, eftersom att man på den tiden inte fick skilja sig utan samtycke. Efter tre år gick Dagnys man äntligen med på skilsmässa, och Harry och Dagny kunde äntligen bli man och hustru och resa världen över.

Efter 42 års äktenskap tog cancern Harry ifrån Dagny, och hon fick lov att hitta andra glädjeämnen i livet. 
– När Harry dog trodde jag att jag också skulle dö, det blev så tomt och ensamt. Men jag dog ju inte och då bestämde jag mig för att leva. Jag skaffade en dator när jag var 93 år gammal och började blogga och blev känd. Jag har fått filmroller och varit med i TV flera gånger, berättar Dagny för Hemmets Journal.  

Förra året gav Dagny ut boken ”Livet enligt Dagny”, fylld med anekdoter och hennes tips på hur man får ut det mesta av livet

105-åriga Dagny är praktexemplet på att ålder bara är en siffra. Hennes inställning till livet är något vi alla kan lära oss av för att må bättre. Dela gärna för att gratulera henne på födelsedagen.