Gunhild Stordalens tunga besked: ”Varit det värsta i mitt 40-åriga liv”

Gunhild Stordalen har haft ett turbulent år med många upp- och nedgångar. I en intervju med den norska tidningen Tidsskriftet berättar 40-åringen nu om den tuffa tiden.

I den långa intervjun pratar Stordalen om stort och smått, bland annat om uppbrottet med Petter Stordalen, 57, tidigare i höst.

Hon berättar också om arbetet med företaget EAT Foundation och infektionen hon fick sommaren 2019.

Hon är tydlig med att året har varit fruktansvärt tufft för henne.

”Detta året har varit det värsta i mitt 40-åriga liv. Jag fick en infektion förra sommaren som ingen räknade ut, och åkte fram och tillbaka till sjukhuset under våren. Ingenting hjälpte. Jag var tvungen att delegera allt arbete till mitt fantastiska team”, säger Gunhild Stordalen om året 2019 till tidsskriftet.no.

New York, USA 20170919. Lansering av ‘New Food and Land Use Coalition», med Gunhild Stordalen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix / TT

Många sjukhusbesök

Sedan Gunhild Stordalen diagnostiserades med diffuskutan systemisk skleros, en sjukdom som angriper de inre organen, för några år sedan har hennes liv präglats av upprepade sjukhusbesök.

Våren 2019 var hon på nytt tvungen att åka in till Rikshospitalet i Oslo, och hon var också tvungen tvungen att sjukskriva sig för en period.

På grund av detta, tvingades hon ta en paus från jobbet och fokusera på sin psykiska och mentala hälsa.

Men nu verkar det äntligen som att saker och ting har vänt till det bättre.

Positiva förändringar

Numera är Gunhild Stordalen både infektionsfri och har slutat med immunsuppressiva läkemedel, som hon tvingats ta sedan hon fick diagnosen systemisk skleros 2014.

Nu när hon är singel har hon också mer tid till att fokusera på arbetet i EAT Foundation.

Hon påpekar dock att hon och Petter Stordalen fortsatt är väldigt goda vänner och varandras stöttepelare, även om de inte längre är ett par.

Vann prestigefullt pris

Gunhild har utmärkt sig som EAT-grundare och mottagit det prestigefyllda ”Global Leadership Awards” för sin EAT-filosofi, som har rönt internationell uppmärksamhet.

Hon tog emot det prestigefyllda priset i  New York, USA, av stiftelsen United Nations Foundation.

40-åringen hyllades för sitt ”banbrytande arbete med att förvandla det globala matsystemet och dess inverkning på planeten, genom samarbete mellan vetenskap, politik och ideell verksamhet”.

Tidigare har profiler som Barack Obama, Bill Clinton, Kofi Annan, Jens Stoltenberg och Desmond Tutu mottagit samma pris.

Vi vet att du har haft en tuff period, Gunhild – men nu hoppas vi verkligen att du ser ljuset i tunneln! Dela vidare om du också vill önska Gunhild Stordalen all lycka i framtiden.