Han har lämnat blod i över 60 år. Nu har det räddat över 2 miljoner bebisar.

Det finns vardagshjältar, sedan finns det sådana som James Harrison. En man som tack vare ett ödets nyck har räddat livet på över 2 miljoner bebisar.

James Harrison är till synes en vanlig man. Men när han 14 år gammal år 1951 gick igenom en operation där hans ena lunga blev borttagen förändrades allt.

Efter operationen fick James veta av sin far att, under operationen så fick han 13 liter blod av en total främling. Något som förändrade hans liv. Han lovade att direkt han blev tillräckligt gammal så skulle han också donera blod.

Sagt och gjort började James, så ofta som det gick, lämna blod och under 60 år har han donerat blod över 1 000 gånger. Men det var inte allt.

Lamnarblod600x320

Strax efter att han börjat donera blod så upptäckte läkarna att James plasma innehöll antikroppar som stoppar barn att dö av Rhesus sjukdom. En sjukdom där en gravid kvinnas antikroppar förstör barnets blodceller.

StarBro600x280

När detta upptäcktes så dog tusentals barn varje år i Australien på grund av sjukdomen och de nyfödda som överlevde fick ofta bestående hjärnskador som följd. Men tack vare James som även fått smeknamnet ”mannen med den gyllene armen” kunde otaliga mödrar föda friska barn.

Hallerbarn600x300

Efter upptäckten försäkrades James arm till ett värde av 1 miljon australienska dollar. Man räknar med att hans blod räddat ungefär 2 miljoner bebisar. Dessutom har man kunnat ta fram ett vaccin som kallas Anti-D med hjälp av hans plasma.

Bildkälla: Youtube

Narbild600x380

En fantastisk berättelse om en person som gör allt i sin makt för att hjälpa till. Trots att han donerat så mycket och så länge har han aldrig funderat på att sluta. En berättelse väl värd att dela vidare.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.