Här är boendet där äldre får ha husdjur: ”Ett sätt att sprida glädje”

Att flytta in på äldreboende är ett skede i livet som många upplever som jobbigt. Det kan innebära att man vet att man aldrig mer ska få vakna med sin partner, eller att ens vardagsrutiner förändras betydligt. 

På äldreboendet Villa Basilika har man ett fokus på djur, då man tror att de har en positiv inverkan på äldre. Nyligen fick de besök av hundvalpen Dinah, som bara var elva veckor gammal. 

Husdjur tycks ha flera positiva hälsoeffekter på äldre, det visar flera studier där man undersökt framförallt hundars påverkan på äldre människor.

“Att bara klappa ett djur kan sänka nivån på stresshormonet kortisol och öka frisättningen av signalsubstansen serotonin, vilket resulterar i sänkt blodtryck och hjärtfrekvens och eventuellt förhöjt humör”, säger forskaren Marwan Sabbagh, MD

OBS: Genrebild. Foto: Shutterstock

Äldreboendet tillåter husdjur

På äldreboende Vardaga Villa Basilika i Tyresö utanför Stockholm, har man ett fokus på djur och natur för att sprida glädje till de som bor där. Där är hundar varmt välkomna att flytta in med matte eller husse. Ingen ska behöva lämna sitt älskade husdjur bakom sig, anser Vardagas konceptansvariga.

– När det gäller djur har vi flera boenden som arbetar enligt konceptet. Just Villa Basilika är ett sådant. Man flyttar till sitt eget boende och då kan man ta med sig sitt husdjur, säger Urban Rybrink, pressansvarig på Vardaga till Newsner. 

Djur för att sprida glädje

Det är inte bara hundar som är välkomna på Vardagas äldreboenden. Enligt Urban är det några boenden som har egna höns. Han menar att djuren har en positiv inverkan på deras äldre, varför de boenden som inte har egna djur ofta får djurbesök. För några veckor sedan fick boendet Villa Vikhem besök av travhästen Clintan Sisu, något som Newsner skrev om då.

– Vi har också ett koncept som heter Djur i omsorgen. Där vi använder djur för att sprida glädje på boendena. Det kan vara hundar, men också akvarium eller katter. Några boenden har egna höns. Och har vi inte riktiga djur på boendena så finns andra sätt att sprida glädje, säger Urban till Newsner. 

Nyligen fick Vardaga Villa Basilika finbesök av hundvalpen Dinah, som bara var elva veckor gammal då. Personal filmade det uppskattade besöket och la ut det på Facebook, där det hyllades stort. 

Finbesök av glädjespridaren Dinah, 11 veckor gammal, på äldreboendet Vardaga Villa Basilika 🐶❤️ Vardaga Villa Basilika…

Posted by Vardaga on Thursday, October 8, 2020

“Finbesök av glädjespridaren Dinah, 11 veckor gammal, på äldreboendet Vardaga Villa Basilika 🐶❤️ Vardaga Villa Basilika är ett äldreboende med fokus på djur och natur och här är hundar varmt välkomna att flytta in med husse eller matte”, skrev boendet i sitt Facebookinlägg. 

Tycker du att fler äldreboenden borde anamma konceptet? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet på Facebook.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);