Här får äldreboendet finbesök – av mysiga hästen Clintan: ”Många grät av glädje”

Aldrig har känslan av tristess och ensamhet varit så påtaglig som under covid-19. För äldre i riskgrupper som tvingats hålla sig hemma har isoleringen varit tuff, då de inte fått träffa anhöriga som de brukar. 

På äldreboendet Vardaga Villa Vikhem ordnade man i veckan en överraskning för de boende. När Stephanie Werder klev in med sin stora och snälla travhäst Clintan Sisu blev de äldre utom sig av glädje

– Några boende grät av glädje när de kramade Clintan Sisu, det var många känslor på en och samma gång och minnen från förr, berättar Helena Ekstrand Hall, aktivitetsansvarig och äldrepedagog på Vardaga för Newsner. 

Foto: Vardaga/Helena Ekstrand Hall

Grät av glädje

Hästen Clintan Sisu är en tävlande travhäst som kan gå för full fart, men utanför banan är han lugn och sällskaplig. Det märkte de boende på Villa Vikhem när travhästen och hans ägare hälsade på i veckan. De äldre fick krama på hästen, som togs emot i boendets trädgård.

– Det blev en fantastisk upplevelse. Våra boende var lite chockade på ett positivt sätt. Några boende grät av glädje när de kramade Clintan Sisu. Det var många känslor på en och samma gång och minnen från förr, säger Helena till Newsner.

Hon fortsätter:

– Dorothea Kingswick (Stephanie Josefin Werder) ringde oss en eftermiddag för att fråga om vi var intresserade av att träffa en av hennes travhästar på Villa Vikhem. Ett fint erbjudande för våra boende att få träffa en travhäst hemma i deras trädgård. Något vi inte kunde tacka nej till och såg mycket fram emot.

Foto: Vardaga/Helena Ekstrand Hall

Att släppa in en annars snabb travhäst i trädgården bland flera äldre människor var inga problem, berättar Helena, tvärtom. 

– Clintan Sisu hjälpte oss väldigt mycket genom sitt lugn och förståelse för de boende, så genomsnäll och gästvänlig. Clintan Sisu bjöd in de boende till att klappa, krama, pussa och prata till honom. Vi betedde oss runt honom som om vi känt varandra i åratal. De som var vana vid hästar sedan tidigare blev något reserverade i början, eftersom de tyckte att Clintan var så stor.

Foto: Vardaga/Helena Ekstrand Hall

”Frambringade minnen från förr”

Att det blev ett besök av just en travhäst beror på att travprofilen Stephanie Werders mormor bor på Villa Vikhem, och personalen visste hur många av deras äldre som skulle uppskatta ett sådant besök. 

– Det uppskattades för att de var en fridfull överraskning, en travhäst i trädgården. Någon av de boende trodde inte på oss när vi berättade att travhästen Clintan Sisu kommer att besöka oss. För många av de boende blev det som ett besök från en gammal kär vän. Många boende har en historia från lantbruk och djur och natur men även besök av enklare husdjur har varit väldigt uppskattat. Vi tror att denna upplevelsen blev så lyckad vad att den frambringade många glada minnen från förr.

Foto: Vardaga/Helena Ekstrand Hall

Vardaga har flera äldreboenden i landet, och de är kända för att anordna aktiviteter och annat som kan sätta guldkant på äldres vardag. 

– Vårt mål är att ha ett levande hem där omvärlden är en del av vardagen och spännande besök blir samtalsämnet kring fikastunden. I dessa pandemi-tider har det varit begränsat med aktiviteter som kommit och besökt oss och några har även lagt ner sin verksamhet. Men projektet Clintan Sisu är i full gång och vi planerar redan nya besök, vi har blivit inbjudna till Borups stall för att besöka travhästarna och Clintan Sisu i sin hemmiljö, berättar Helena för Newsner.

Det här fina initiativet borde fler inspireras av. Dela gärna så att andra får ta del av det.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required