Äldreboendets briljanta lösning på besöksförbudet: ”Tårarna trillade ner för kinderna”

Besöksförbuden på Sveriges äldreboenden har bildat en klump i magen av oro hos de anhöriga.

Men under torsdagen fick äldreboendet Förenade Care Tunåsen i Uppsala en enastående idé som innebar att de boende skulle kunna möta sina anhöriga – om så genom en bilruta.

Sanna Von Der Pahlen vet allt om hur besöksförbudet på Sveriges äldreboenden känns. I vanliga fall brukar hon hälsa på sin mamma Elsa flera gånger i veckan, men sedan tre veckor tillbaka har det varit tvärstopp, vilket SVT Uppsala var först med att berätta.

Under torsdagen fick hon dock ett glädjande besked. Ulrica Iverhe, personal på mamma Elsas boende, hade fått en strålande idé.

– Hon är helt fantastisk. Hon ringde igår och sa att de tänkte åka en liten sväng med bussen och att de tänkte ta med mamma och några till på en liten tur runt stan, och att jag kunde få en chans att vinka till henne. Man blev lite rörd, vilken grej, säger hon till SVT Uppsala.

”Kastade slängkyssar”

Rätt som det var dök bussen upp och Sanna kunde återförenas med sin mamma. Med sig hade hon en lapp med ett hjärta som hon höll upp mot fönstret.

– Jag sprang ut och vi tittade på varandra och höll händerna mot rutan och kastade slängkyssar. Vi vinkade och tårarna trillade ner för kinderna, säger Sanna Von Der Pahlen, till SVT.

Händelsen betydde såklart minst lika mycket för Sannas mamma.

– Jag fick en fin återkoppling från Ulrika som skrev till mig att mamma blev så glad att jag stod där på trottoaren. Hon hade sagt med stor stolthet: ”Det där du – det är min unge”, skriver SVT.

Vilken glädje, när de plötsligt ringer från mammas äldreboende och säger att de åker en sväng med mamma och några till…

Gepostet von Sanna Von Der Pahlen am Donnerstag, 2. April 2020

Vilken solskenshistoria! Dela om du tycker att fler äldreboenden bör göra samma sak.