Hennes brev till mammor som tittar i mobilen sprids som en löpeld på nätet.

Att bli mamma är för många kvinnor en av livets absoluta höjdpunkter. Men att bli mamma kan också innebära en hel del utmaningar som till exempelvis förlossningsdepression eller annan psykisk påverkan. För att inte tala på kraven som finns i dagens samhälle om att en kvinna så snabbt som möjligt efter förlossningen ska banta bort de extrakilon som kommit med graviditeten. Men anledning av detta bestämde sig den australiensiska bloggerskan Constance Hall för att skriva ett inlägg på Facebook där hon tar alla mammor i försvar. Och hennes inlägg träffade verkligen rätt. I kommentarerna hyllas hennes text av andra mammor och mer än 122 000 har delat det vidare. Därför ville jag dela det även med er och ni får gärna dela detta vidare när ni läst det så att fler får chansen att läsa hennes utmärkta inlägg. Läs texten här under!

Såhär skriver Constance i sitt inlägg (översatt från engelska):

Till kvinnan i parken som tittar på sin telefon och ignorerar sina barn. Jag hyllar dig. För att du inte viker ner dig för den allmänna uppfattningen om att du ska vara på alerten 24 timmar om dygnet. För att du inte bryr dig ett dugg om vad grupper med ”konstapelmammor” tycker.

Till kvinnan med diskhögar och tvätthögar som går ut igenom dörren för att ta en kaffe med sina vänner. Jag hyllar dig.

Att vara en bra mamma eller fru eller människa betyder inte att du ska spendera en oändlighet med att städa ditt hus. Om du lämnar det ostädat tillräckligt länge kommer dina vänner att börja städa åt dig. Lita på mig.

Till kvinnan på läkarmottagningen som tålmodigt väntar på att få sina antidepressiva. Jag hyllar dig.

Förlossningsdepression är en oförskämd liten fi**a. Du klarar dig, men blanda inte ihop depression med att inte klara sig, du har tagit vidtagit åtgärder, du ser ut som drottningen på att klara sig i mina ögon. För ofta blandas styrka och svaghet ihop, styrka är att be om hjälp. Du är stark. Så många kvinnor går igenom exakt samma sak, de pratar bara inte om det.

Till kvinnan som inte blev av med alla sina gravidkilon, jag hyllar dig. Ett helt nytt 24-timmarsjobb som inte erbjuder någon lön och som inte kommer att vara över på 20 år är INTE en bra anledning till att sluta äta tårta. Ät tårtan, ät hela jäkla tårtan och de som säger något kan dra åt skogen. Din mammakropp är inte helt plötsligt okej att kommentera offentligt.

Massor av kärlek,
Från en annan mamma vars dagar är fyllda av gigantiska misstag och små minisegrar, men vars hjärta ändå lyckas explodera hela tiden över sin miniarmé av kärlek.

Con

To the woman at the park, looking at her phone, ignoring her children,I salute you. For not giving into the public…

Publicerat av Constance Hall den 16 januari 2016

Om du också gillar det hon skriver får du gärna klicka på dela här under så att fler får läsa hennes hyllade text.