Höjd pension och mer bostadstillägg – nu vill regeringen satsa

Pensionsfrågan har varit en av hösten och vinterns hetaste frågor under regeringsbildningen. De flesta har varit överens om att antalet svenska pensionärer som lever under gränsen för fattigpension är för många, men trots det gav den nya höjningen inte många kronor extra i folks plånböcker.

Men framtiden ser ljusare ut. Den nya regeringen vill satsa mer på pensionärerna, genom att höja både ostadstillägget och garantipensionen från nästa år.

– Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Fattigpensionär
Foto: Pixabay

Under torsdagen presenterade regeringen och Pensionsgruppen sitt nya förslag som innebär förbättrad ekonomi för många av landets pensionärer.

– Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna. Det kommer innebära mer pengar i plånboken för 800 000 pensionärer.

Så mycket höjs pensionen med

Höjningen och bostadstillägget kommer tillsammans att innebära en höjning som jämnar ut inkomstskillnaderna mellan pensionärer och de med lägst inkomst i samhället.

– Vi vill ge alla garantipensionärer 200 kronor mer i månaden och kraftigt höja taket i bostadstillägget för pensionärer, säger Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister och ordförande i Pensionsgruppen, i ett pressmeddelande enligt Aftonbladet.

Foto: Shutterstock
Det här är åtminstone ett steg i rätt riktning. Dela gärna nyheten med andra.