Huset totalförstördes av något som alla har hemma. Nu vill han varna andra för att göra samma sak.

Brandvarnaren ska rädda oss om huset börjar brinna, och i bästa fall varna oss i god tid så vi hinner släcka en brand innan den sprider sig i hela huset. Men för Dave var det faktiskt brandvarnaren som som orskade branden – eller rättare sagt batteriet i brandvarnaren.

Nu har han ett viktigt meddelande att berätta – som kan rädda ditt liv i framtiden.  

Tänk dig att ditt hus slukas av lågor och totalförstörs i en brand.

För Dave i Colorado blev mardrömmen verklighet för några år sedan. Det som orsakade den förödande branden förvånar mig och säkert många andra.

Skärmavbild 2015-01-23 kl. 17.20.00

 

Skärmavbild 2015-01-23 kl. 17.10.17

Strax innan branden hade Dave bytt batterier i sin brandvarnare, ett 9-volts batteri som de flesta brandvarnare drivs av. Han la batteriet i en låda med andra förbrukade batterier. Det var då det otäcka hände.

Skärmavbild 2015-01-23 kl. 17.18.42

9-volts batteriet skulle komma att ödelägga hela huset. Just de här batterierna kan nämligen vara farliga, eftersom den positiva och negativa polen sitter så nära varandra. Allt som krävs för en katastrof är att batteriet kommer i kontakt med lite ledande metall. 

Men det finns ett knep som man kan göra för att undvika att polerna kommer i kontakt med något brandfarligt. Dave tipsar om att sätta en bit eltejp över polerna innan man slänger batteriet. På så vis skyddas de och kommer inte i kontakt med något farligt.

Brandskyddsföreningen rekommenderar också att du inte ska slänga metaller i samma behållare som batterier. Vid kortslutning av polerna blir det varmt. Bland annat har stålull som kommit i kontakt med orsakat flera bränder i Sverige.

Titta på videon nedan och lär dig hur du undviker det som hände Dave.

 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna